2, 4 ve 6-kloronikotinik asit moleküllerinin yapılarının titreşim spektroskopisi yöntemiyle deneysel ve teorik olarak incelenmesi
The experimental and theoretical investigation of the structure of 2, 4 and 6-chloronicotinic acid molecules by vibratioanal spectroscopy
- Tez No: 199835
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KURT, Y.DOÇ.DR. MEHMET KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 2-kloronikotinik asit, 4- kloronikotinik asit, 6- kloronikotinik asit, Raman, Hartree-Fock, DFTv, 2-chloronicotinic acid, 4- chloronicotinic acid, 6- chloronicotinic acid, Raman, Hartree-Fock, DFTvi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİ2, 4 ve 6-KLORONİKOTİNİK ASİT MOLEKÜLLERİNİN YAPILARININTİTREŞİM SPEKTROSKOPİSİ YÖNTEMİYLE DENEYSEL ve TEORİK OLARAKİNCELENMESİMehmet ÇINARAfyonkarahisar Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFİZİK ANABİLİM DALIDanışman: Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARABACAK2. Danışman: Doç.Dr. Mustafa KURTBu çalışmada, 2 ve 6-kloronikotinik asit moleküllerinin infrared ve Ramanspektrumları 4000-0 cm-1 spektral bölgesinde kaydedildi. 2, 4 ve 6- kloronikotinik asitmoleküllerinin, Gaussian 03 programıyla yarı-deneysel (AM1), ab-initio (HF) metoduve DFT metodunu kullanılarak optimize geometrileri elde edildi. 6-31G(d) ve 6-311G(d) temel setlerinde ab initio yöntemler içerisinde Hartre-Fock (HF) metodu veyoğunluk fonksiyon teorisi (DFT) içerisinde B3LYP ve B3PW91 teori düzeylerindeher üç molekülün geometrik yapısı (bağ açıları ve bağ uzunlukları) ve titreşimfrekansları hesaplandı. Elde edilen verilerden her bir parametre için korelasyongrafikleri çizilerek hangi metodun deneysel verilere en yakın sonucu verdiği tespitedildi. Buna göre geometrik parametreler için HF metodu B3LTP ve B3PW91metotlarına göre daha iyi sonuç verirken titreşim frekanslarında en iyi korelasyonB3LYP metodu için elde edildi.2007, 129 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc ThesisTHE EXPERIMENTAL AND THEORETICAL INVESTIGATION OF THESTRUCTURE OF 2, 4 AND 6-CHLORONICOTINIC ACID MOLECULES BYVIBRATIOANAL SPECTROSCOPYMehmet ÇINARAfyonkarahisar Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesPHYSICSSupervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet KARABACAKCo-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa KURTIn this study, infrared and Raman spectra of 2 and 6-chloronicotinic acid were recordedin the region 4000-0 cm-1. The geometric optimizations of the 2, 4 and 6-chloronicotinic acid have been calculated by using the ab initio (HF) and DFTmethods. The molecular geometry and vibrational frequencies of 2, 4 and 6-chloronicotinic acid in the ground state have been calculated by using the Hartree-Fockand density functional methods (B3LYP and B3PW91) with 6-31G (d) and 6-311G (d)as the basis sets. Calculations were carried out using Gaussian 03 package of program.On the basis of the comparison between calculated and experimental geometricparameters of 2 and 6-chloronicotinic acid HF method gives best correlation than theother methods. Comparison of the observed fundamental vibrational frequencies andcalculated results by density functional B3LYP, B3PW91 and Hartree-Fock methodsindicates that B3LYP is superior to the Hartree-Fock and B3PW91 approach formolecular vibrational problems.2007, 129 Pages