Granit üretiminde rus kili yerine yerli killerin kullanımı
Use of local clay on behalf of russian clay in granite production
- Tez No: 199846
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK EMRULLAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Seramik Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Granit, rus kili, su emmeiv, Granite, Russian clay, water absorbtionv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Granit üretiminin maliyetini yurt dışından gelen ve diğer killerle kıyaslığında pahalıolan rus kili kullanılmaktadır. Bu çalışmada, sırlı granit üretiminin temel hammaddesiolarak kullanılan rus kili yerine, daha ucuz olan killerin kullanımı araştırılmıştır. Ruskiline alternatif olarak MK 341 ve 102 G killeri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılacakhammaddelerin önce XRF ve XRD'leri çekilerek kompozisyonları tespit edilmiştir.Daha sonra reçetede kullanılacak olan killerin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. Bubilgiler ışığında ve işletme şartlarında kullanılan reçeteye bağlı kalınarak şahit reçetehazırlanmıştır.Test çalışması 4 grup halinde yapılmıştır:I grup çalışmada; şahit reçetede rus kili miktarı %35'den %25, %20 ve %15'edüşürülmüş, MK341 kili %13,%18 ve %21 oranında katılarak karışımlarhazırlanmıştır.II grup çalışmada; Şahit reçetede rus kili miktarı %35'den %25 ve %20'yedüşürülmüş, rus kili yerine 102G kili %10 ve %15 oranında kullanılarak karışımlarhazırlamıştır.III grup çalışmada; şahit reçetede rus kili miktarı %35'den %33, %31 ve %26'yadüşürülmüş, bunun yerine Söke albit %47'den %49, %51 ve %56'ya yükseltilmiştir.IV grup çalışmada; Rus kili %35'den %13, %10 ve %9'a düşürülmüş, MK341 kili %21oranında kullanılmış, S401 kili %4'den %7'ye çıkarılmış, Magnezyum 166'da %1'den%2'ye çıkartılarak karışımlar hazırlanmıştır.2007, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
The Russian clay which is more expensive to the other abroad clays increases the costof granite production. In this work, cheap clays have been studied on behalf of theRussian clay which is the main raw material in glazed porcelain production..Alternatively to the Russian clay, the MK341 and 102 G clays have been used.First of all, XRD and XRD tests have been applied to raw materials Then thecompositions determined. After determining the physical features, the composition hasbeen determined.The tests have been done in 4 parts:The first group: The amount of Russian clay decreased from % 35 to % 25, % 20 and% 15, but the rate of MK341 clay increased to %13,%18 and %21 in the referredsample.The second group: In referred sample, the amount of Russian clay decreased from%35 to %25 and %20, iınstead of Russian clay, 102G clay has been used with therates of %10 and %15 .The third group: The rate of Russian clay decreased from % 35 to %33, %31 and%26, instead of Russian clay the Soke albite has been increased from %47 to %49,%51 and %56.ivThe fourth group: The Russian clay decreased from %35 to %13, %10 and%9.Instead of Russian clay, the MK341 clay has been used as %21, the S401 clayincreased from %4 to %7 and Magnessium 166 clay increased from %1 to % 2.2007, 76 pages