Farklı tipteki pestisitlerin muhtemel mutajenitelerinin ames/salmonella/mikrozom test yöntemiyle araştırılması
A study on possible mutagenicity of different types of pesticides by ames/salmonella/microsome test system
- Tez No: 199847
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Biology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Ames test, mutajenite, piperophos, fenchlorphos, dioxacarb, promecarbiv, Ames test, mutagenicity, mutajenite, piperophos, fenchlorphos, dioxacarb, promecarbv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFARKLI T PTEK PEST S TLER N MUHTEMEL MUTAJEN TELER N NAmes/Salmonella/Mikrozom TEST YÖNTEM YLE ARAŞTIRILMASIAhmet BARIŞAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Muhsin KONUKBu çalışmada, günümüz tarımında yaygın olarak kullanılan 4 farklı pestisitin (piperophos,fenchlorphos, dioxacarb, promecarb) mutajenik etkileri, kısa zamanlı bakteriyel mutajenite testsistemlerinden olan Ames/Salmonella/Mikrozom test yöntemi ile araştırılmıştır. ÇalışmadaSalmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 suşları kullanılmıştır. Bunun için her iki suşmikrozomal enzimler içeren metabolik aktivasyon (S9) varlığında ve yokluğunda, piperophosiçin 10 µl/plak, 1 µl/plak, 0,1 µl/plak, 0,01 µl/plak ve 0,001 µl/plak konsantrasyonları, diğer üçmadde için ise 100 µg/plak, 10 µg/plak, 1 µg/plak, 0,1 µg/plak ve 0,01 µg/plakkonsantrasyonlarında birbirinden bağımsız iki paralel deneyle test edilmiştir. Pozitif kontrololarak TA 100 için S9 varlığı ve yokluğunda sodyum azid, TA 98 için ise S9 varlığında 2-aminofluorene, S9 yokluğunda 4-nitro-o-fenilendiamine kullanılmıştır. Negatif kontrol olarakise çözücü DMSO ve spontan kontrol grupları kullanılmıştır. Test sonuçları birbirindenbağımsız olarak yapılan iki deneyin ortalaması alınarak değerlendirilip pozitif ve negatifkontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Deneyin sonucunda; test edilen bu pestisitlerden sadecepiperophos'un TA 98 suşunun S9 varlığında 0,01 µl/plak ve 0,001 µl/plak dozlarındamutajeniteye rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesisA STUDY ON POSSIBLE MUTAGENICITY OF DIFFERENT TYPES OF PEST C DES BYAmes/Salmonella/Microsome TEST SYSTEMAhmet BARIŞAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof.Dr. Muhsin KONUKIn this study, the mutagenic effect of 4 different pesticides (piperophos, fenchlorphos,dioxacarb, promecarb) used in agriculture widely have been investigated by using short timebacterial mutagenicity test system namely Ames/Salmonella/Microsome test. In this study,Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 strains were employed. Therefore, both test strainswere tested in the absence or presence of S9 metabolic activation. For piperophos, 10 µl/plate,1 µl/plate, 0,1 µl/plate, 0,01 µl/plate and 0,001 µl/plate concentrations and for other testcompounds 100 µg/plate, 10 µg/plate, 1 µg/plate, 0,1 µg/plate and 0,01 µg/plate concentrationswere investigated in two paralel independent experiments. At the absence and presence of S9,sodium azid was used as a positive control for TA 100. At the absence of S9, 4-nitro-o-fenilendiamine, at the presence of S9, 2-aminofluorene was used as a positive control for TA98. DMSO solution and spontaneous control groups were used as a negative control. Results ofexperiments were compared with positive and negative control groups data. Consequently;among these four pesticides, only 0,01 and 0,001 µl/plate doses of piperophos was foundmutagenic in TA 98 with S9.