Kaz Gölü (Pazar-Tokat)plantonik alg florası
Planktonic algal flora in Lake Kaz (Pazar-Tokat)
- Tez No: 199917
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKERİYA ALTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Planktonik Algler, Kaz Gölü, Mevsimsel değişim, Planktonic algae, Lake Kaz, Seasonal variations
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Kaz Gölü'nün planktonik alglerinin kompozisyonu, yoğunluğu vemevsimsel değişimleri yüzey ve 1 metre derinlikten alınan örneklerde Mayıs 2005 ile Nisan2006 tarihleri arasında incelenmiştir. Ayrıca göl suyunun bazı fiziksel ve kimyasalparametreleri de ölçülmüştür. Planktonik alg topluluğunda toplam 214 takson belirlenmiştir.Bacillariophyta 143, Chlorophyta 42, Cyanophyta 17, Euglenophyta 12 taksonla temsiledilmişlerdir. Kaz Gölü planktonik alg topluluğunda Bacillariophyta bölümüne ait alglerdominant olmuştur. Buna göre flora kompozisyonunda Bacillariophyta % 67, Chlorophyta%20, Cyanophyta %8 ve Euglenophyta %5 oranında bulunmuştur. TopluluktaBacillariophyta'dan Aulocoseira granulata, Aulocoseira italica, Cocconeis placentula,Cocconeis placentula var. euglypta, Cyclotella meneghiniana, Navicula radiosa, Synedraulna dominant olarak bulunmuştur. Chlorophyta'dan Chlorella vulgaris ve Cyanophyta'danMicrocystis aeruginosa yaygın durumdadırlar. Florada mevsimlere göre değişiklikgözlenmiştir. Yapılan fiziksel ve kimyasal analizlerde gölün hafif alkali, yumuşak suözelliğine sahip olduğu, kirliliğin önemli derecede olmadığı, ancak tedbir alınmazsa giderekkirlenerek, bataklığa dönme ihtimali olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the composition, density and seasonal variations of the planktonic algaeof Kaz Lake were studied using samples taken from the surface and 1.0 m. depths betweenMay 2005 and April 2006. Some physical and chemical properties of the lake water were alsodetermined. A total of 214 species were identified with 143 belonging to Bacillariophyta, 42to Chlorophyta, 17 to Cyanophyta, 12 to Euglenophyta. It was found that Bacillariophyta wasthe dominant planktonic algal group in this lake. Proportions of them were as follows:Bacillariophyta %67, Chlorophyta %20, Cyanophyta % 8, Euglenophyta % 5. Aulocoseiragranulata, Aulocoseira italica, Cocconeis placentula, Cocconeis placentula var. euglypta,Cyclotella meneghiniana, Navicula radiosa, Synedra ulna from the Bacillariophtya weredominant, Chlorella vulgaris from Chlorophyta, Microcystis aeruginosa from Cyanophytawas the most abundant and widespread species in phytoplankton. A seasonal variations of theplanktonic flora was observed during that period. According to the chemical and physicalanalysis which have been done, the lake has the speciality of the low alkali soft water. Thepollution isn?t that important; however if the precautions aren?t taken, the lake will be gettingpolluted; as a result of this; it will turn into swump.