Farklı organik gübre uygulamalarının giant erik çeşidinde ağaç ve meyve özellikleri üzerine etkisi
Effects of different organic fertilizer practices on tree and fruit characteristics in giant plum cultivar
- Tez No: 199918
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: erik yetiştiriciliği, organik tarım, organik gübre, çiftlik gübresi, gübreleme, plum production, organic farm, organic fertilizer, manure, fertilization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, erik yetiştiriciliğinde farklı organik gübre kaynaklarının bitki beslemekaynağı olarak kullanım olanaklarının belirlenmesi amacıyla Tokat Toprak ve Su KaynaklarıAraştırma Enstitüsü'ne ait 6 yaşlı Giant erik bahçesi kullanılarak, 2004-2005 yılları arasındayürütülmüştür. Araştırmada 6 değişik gübre programının (Koyun Gübresi, Sığır Gübresi, SığırGübresi + Ormin K, Sığır Gübresi + Deniz Yosunu, Sığır Gübresi + Perlhumus, Sığır Gübresi+ ISR 2000 + Crop-set) Giant erik çeşidinde ağaç ve meyve özellikleri üzerine etkileriincelenmiştir.Uygulamaların bitki gelişimine olan etkilerini görmek amacıyla taç boyu, taç derinliği,taç genişliği, farklı yaşlardaki dal sayıları, farklı yaşlardaki sürgünlerin çap ve boyları, taçhacmi, ağaçta bulunan sürgünlerin toplam uzunlukları, ağaç başına verim ve verim etkinliği,gövde enine kesit alanı, meyve özellikleri olarak; meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı,meyve sayısı, SÇKM, pH, titre edilebilir asitlik ve meyve eti sertliği, yaprakta da, yapraksayısı, yaprak alanı, toplam yaprak alanı ve yaprakta ve meyvede bulunan makro (N, P, K, Ca,Mg) ve mikro (Fe, Mn, Zn, Cu, Na) besin element durumları incelenmiştir. Elde edilensonuçlar ağaç ve meyve özellikleri bakımından ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Ortalama taçgenişliği değerlerinde 2004 yılında en fazla değeri Koyun Gübresi (229 cm) uygulamasında,2005 yılında ise en fazla değeri Sığır Gübresi (285 cm) uygulamasında, en düşük değer ise heriki yılda da Kontrol uygulamasında (190-205 cm) görülmüştür. Taç hacminde her iki yıldeğerleri istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. En yüksek verim 5 kg/ağaç ile SığırGübresi uygulamasından elde edilmiştir. Verim etkinliği değerlerinde ise 2005 yılı 100,3g/cm2 ile Sığır Gübresi uygulaması ilk sırada yer alırken, en düşük değer 54,8 g/cm2 ile SığırGübresi + Ormin K uygulamasında görülmüştür.Ortalama meyve ağırlığı en fazla Koyun Gübresi (53,97 g) uygulamasından eldeedilmiş, en düşük ağırlıktaki meyve ise Sığır Gübresi (SG ) + ISR 2000 + Cropset (48,10 g)uygulamasında saptanmıştır. Uygulamaların, suda çözünebilir kuru madde miktarı en fazlaSığır Gübresi + Deniz Yosunu (%15) uygulamasında görülmüştür. Meyve eti sertliğinde 9,27lb ile Sığır Gübresi + Perlhumus uygulamasından en yüksek değerler elde edilmiştir.Yaprakların makro element içerikleri bakımından Koyun Gübresi, Sığır Gübresi + Ormin K,Sığır Gübresi + Deniz Yosunu ve Sığır Gübresi + ISR-2000 + Cropset ; mikro elementiçerikleri bakımından ise , Sığır Gübresi + Deniz Yosunu ve Sığır Gübresi + ISR-2000 +Cropset uygulamalarında Kontrole göre daha yüksek sonuçlar elde edilmiştir. Meyvelerinmakro element içerikleri bakımından Sığır Gübresi + Ormin K; mikro element içerikleribakımından ise Sığır Gübresi + ISR 2000 + Cropset, Sığır Gübresi + Ormin Kuygulamalarında Kontrole göre daha yüksek sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to point out the advantages of organic fertilizers on artificialfertilizers and to put the first step in organic production, which is speedily spreading up acrossthe world. Since this study was first on the organic production in Tokat region, it would beimportant. The study was carried out on the six years old Giant plum trees in an orchard ofTokat Rural Affair Research Station in 2004-2005. In the experiment, the effect of sixdifferent fertilizers (sheep manure, cattle manure, cattle manure + Ormin K, cattle manure +sea moss, cattle manure + perl humus, cattle manure + Isr-2000 + Crop-Set) on the plumproduction were determined.Crown width, crown height, crown depth and crown sizes of trees; the number, thewidth, the length and total length of shoot in different ages; the height of trees, the yield pertree, the efficiency of yield; the width, length, weight and number of fruits; total soluble solid,pH, titretable acids, and the fruit firmness, number of leaves, leaf area, macro (N, P, K, Ca,Mg) and micro (Fe, Mn, Zn, Cu, Na) elements in leaves were determined. The findings wereevaluated for fruits and trees parameters. Regarding to crown width, the largest crowns (229cm) were obtained from sheep manure treatment in 2004 and from cattle manure (285 cm)treatment in 2005 while the smallest ones were obtained from control treatment in both years,190 cm and 205 cm, respectively. There was no statistically difference among the treatmentsfor crown sizes in the both years of experiment. The highest yield per tree 5 kg/tree washarvested from cattle manure application. The yield efficiency was the highest (100,3 g/cm2)with cattle manure application and lowest (54,8 g/cm2) with cattle manure + Ormin K in2005.While the highest average fruit weight (53,97 g) was obtained from sheep manuretreatment, the smallest fruits (48,10 g) were harvested from cattle manure +Isr-2000+Crop-Set application. The highest total soluble solid content was obtained from cattle manure + seamoss (%15) and application. The fruit firmness was also affected by the treatments, wherethe firmest fruits (9,27 lb) were obtained from cattle manure + perl humus fertilizer. Highermacro nutrition contents of leaves than control were observed from treatments of sheepmanure, cattle manure + OrminK, cattle manure +sea moss, cattle manure +Isr-2000+Crop-Set. For the micro nutrition contents of leaves; cattle manure +sea moss, cattle manure + Isr-2000 + Crop-Set gave higher results. Macro nutrition contents of fruits, on the other hand,were higher by the application of cattle manure + OrminK. Micro nutrition contents of fruitswere higher by cattle manure + Isr-2000 + Crop-Set, cattle manure + OrminK fertilizers thancontrol treatment.