Farklı organik gübre uygulamalarının maraline çilek (Fragaria spp. L.) çeşidinde bitki ve meyve özellikleri üzerine etkisi
Effects of different organic manures on berry and plant characteristics of in maraline strawberry cultivar (Fragaria spp.)
- Tez No: 212621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL GERÇEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tokat Yöresi, Çilek, ISR-2000, Crop-Set, Fertihum, Ormin-K, Tokat region, Strawberry, ISR-2000, Crop-Set, Fertihum, Ormin-K
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
2005-2006 yıllarında, Tokat kosullarında Maraline çilek çesidinde yürütülen bu arastırmada Cropset, Ormin-K, Fertihum ve ISR-2000 adlı organik gübrelerin bitki ve meyve özelliklerine etkileri arastırılmıstır. Tüm uygulamalarda bitki basına ortalama verim(ikinci yıl, 87,47 g) ve meyve agırlıgı(ikinci yıl, 7.42 g) yıllara göre önemli bulunurken, uygulamalar arasında fark saptanmamıstır. Meyvenin SÇKM içerigi yıllara göre önemsiz bulunurken, uygulamalar arasında önemli bulunmustur(%7.87-9.75). Toplam asitlik ise hem yıl (12.02- 18.01 g/L), hem de uygulamalara(14.31-29.16 g/L) göre önemli bulunmustur. Fide özellikleri açısından kök sayıları ile % kök kuru agırlıgına hem yıl, hem de uygulamaların etkisi önemli olurken, diger özellikler etkilenmemistir. Yaprak alanı, sayısı, bitki basına olusan fide sayıları ve diger özellikler ile, meyve ve yaprakların N, P, K içeriklerine yıl ve uygulamaların etkileri ise farklı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in 2005-2006 with Maraline strawberry (Fragaria spp.) cultivar in Tokat ecological conditions. The effects of different organic manures or biostimulators on the yield, fruit and plant characteristics were evaluated. Although there were some variations in the characteristics studied between first and second year, the applications on the plants did not show much effects on the yield and other parameters. The total yield and fruit size were generally increased by the all treatments in the second year. Soluble solid content and total acidity were varied between 7.87-9.75% and 12.02-29.16g/L in first and second year, respectively. There were no significant effects of the applications on the other parameters studied such as seedling number and quality, leaf area, some macro element (N, P, K) content of fruit and leaves.