İğde çiçeği (Elaeagnus angustifolia) ve kedi nanesi (Nepeta catoria)bitkilerinin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi
Determining of anti-oxidant activity of Elaeagnus angustifolia ve Nepeta catoria
  1. Tez No: 199937
  2. Yazar: EMİNE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, İğde çiçeği (Elaeagnus angustifolia), Kedi nanesi(Nepeta catoria), Serbest radikaller, Antioxidant, elaeagnus angustifolia, nepeta catoria, free radicals
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma iğde çiçeği (Elaeagnus angustifolia) ve kedi nanesi (Nepeta catoria)bitkilerinin antioksidan aktivitesini incelemek maksadı ile gerçekleştirilmiştir. Malatyaçevresinde toplandı kurutuldu ve bunlar üzerinde antioksidan testleri yapıldı. Etanol ekstireleriçıkarılan iğde çiçeği (Elaeagnus angustifolia) ve kedi nanesi (Nepeta catoria) bitkilerinin totalantioksidan aktivitesi, indirgeme gücü, süperoksit giderme aktivitesi, serbest radikal gidermeaktivitesi, etkisi kapsayan dört farklı sistemde antioksidan analizleri yapıldı. Tayin edilen buantioksidan aktiviteleri butillenmiş hidroxianisol (BHA), butillenmiş hidroxitoluen (BHT) veα-tocopherol gibi standart antioksidanlarla karşılaştırıldı. Antioksidan aktivite nezle otu ve iğdeçiçeği etanol ekstireleride farklı aktivite göstermiş ve bu bitkilerle alakalı olarak farklı değerlerelde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, It was evaluated to determine the antioxidant activity of oleaster flowers(Elaeagnus angustifolia) and catnip (Nepeta catoria). These plants first were picked upsurrounding Malatya and then dried properly. Then, tests of antioxidant were examined. Theethanol extracts of (Elaeagnus angustifolia) and (Nepeta catoria) were analysed for theirantioxidant activities in four different systems including reducing power, free radicalscavenging, superoxide anion radical scavenging, total antioxidant activity, and metal chelatingactivity. Determined these antioxidant activities were compared to the standard antioxidantssuch as butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT), and α-tocopherol.The ethanol extracts of (Elaeagnus angustifolia) and (Nepeta catoria) had different activity.