Bazı saf metaller için Kβ/Kα şiddet oranı ve floresans tesir kesitlerinin tayini
Measurement of the Kβ/Kα intensity ratio and fluorescence cross-sections for some pure metals
- Tez No: 200001
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Floresans tesir kesiti, Şiddet oranı, EDXRF, Süper Si(Li) detektör, Fluorescence cross-sections, Intensity ratios, EDXRF, Super Si(Li) Detector
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, K tabakası X-ışını floresans tesir kesitleri Ca, Cr, Fe, Co, Cu, Zn, Ga, Se,Y, Mo, Cd, In, Sn, Te, Ba, Ta, W ve Bi gibi bazı saf metaller için teorik ve deneysel olarakbelirlendi. Teorik olarak K tabakası floresans tesir kesiti fotoelektrik tesir kesiti ve, floresansverimin çarpımı olarak ve tablo edilmiş bu parametrelerin değerlerinden hesaplandı. Deneysel55metotta, Ca numunesi 5,96 keV'lik Mn-Kα X-ışınları yayınlayan 50 mCi'lik Fe radyoaktifkaynak, Cr, Fe, Co, Cu, Zn, Ga, Se, Y, Mo, Cd, In, Sn, Te, ve Ba elementleri 59,5 keV'lik241gama ışınları yayınlayan 50 mCi'lik Am radyoaktif kaynak tarafından ve Ta, W ve Bi57elementleri ise 123,6 keV'lik gama ışınları yayınlayan 25 mCi'lik Co radyoaktif kaynaktarafından uyarıldı. Farklı numunelerden yayınlanan karakteristik K X-ışınları 5,96 keV'de0,150 keV'lik ayırma gücüne sahip süper Si(Li) detektör kullanılarak belirlendi. Ayrıca, buelementler için IKβ/IKα şiddet oranları da çalışıldı. Elde edilen deneysel K x-ışını floresans tesirkesitleri ve IKβ/IKα şiddet oranları değerleri ile teorik değerlerin uyum içinde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, K-shell X-ray fluorescence cross-sections for the some pure metals suchas Ca, Cr, Fe, Co, Cu. Zn, Ga, Se, Y, Mo, Cd, In, Sn, Te, Ba, Ta, W and Bi have beentheoretically and experimentally determined. The K X-ray fluorescence cross section wasdefined theoretically as the product of photoelectric cross-section and fluorescence yield, andhas been calculated from tabulated values of these parameters. In the experimental method,Ca was excited by 5.96 keV Mn-Kα X-ray from 50 mCi 55Fe radioactive source, Cr, Fe, Co,Cu, Zn, Ga, Se, Y, Mo, Cd, In, Sn, Te, and Ba metals were excited by 59.5 keV γ ray from 50mCi 241Am radioactive source and Ta, W and Bi targets were excited by 123.6 keV γ ray from5725 mCi Co radioactive source. The characteristic K X-rays emitted from different sampleswere detected by using a super Si(Li) detector having a resolution of 0.150 keV at 5.9 keV. Inaddition, the IKβ/IKα intensity ratios for these metals were studied. The obtained experimentalvalues of the K-shell X-ray fluorescence cross-sections and the IKβ/IKα intensity ratios havebeen compared with theoretical values and good agreement was observed between them.