Sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata C.A. Mey.) Yalt.) tohumlarında tohum kaynağı ve bazı işlemlerin çimlenmeye etkileri üzerine bir araştırma
A research on seed's source of common alder(Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.) seeds and some procedures effects on the germination
  1. Tez No: 200002
  2. Yazar: GÜLİSTAN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sakallı Kızılağaç, Orijin, Çimlenme Yüzdesi, Sıcak Su Ön İşlemi, Soğuk Katlama, Işık Etkisi, Tuz Etkisi, Tohum Toplama Zamanı, Common alder (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.), Origin, Germination percentage, Hot Water Pretreatment, Cold Stratification, LightTreatment, Salt Treatment, Seed Collection Time
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Espiye-1, Espiye-2, Akçaabat, Maçka ve Kanuni Kampüsünden olmaküzere 5 farklı bölgeden ve bunlara ek olarak Kanuni Kampüsünden 4 farklı tohum toplamazamanında toplanmış olan Sakallı Kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.)Yalt.) tohumları materyal olarak kullanılmıştır.Değerlendirmeler, materyal kaynağı olarak kullanılan Sakallı Kızılağaç tohumlarınınağaç bazındaki çimlenme yüzdeleri üzerinde yapılmıştır.Sakallı Kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.) tohumlarında;tohum toplanan orijin, tohum toplama zamanın, 40 ºC'de 15 dakikalık sıcak su önmüdahalesinin, çimlenme esnasında ışık verilip verilmemesinin, +4 ºC'de 2,5 ay soğukkatlamanın bireysel etkilerinin ve birbirleriyle etkileşimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Buna ek olarak her bir orijinde en iyi çimlenme yapan bireyler üzerinde ve Kanuni Kampüsüorijininde farklı tohum toplama zamanlarını da içerecek şekilde 4 farklı konsantrasyonlu (%1,%2, %4, %6) deniz tuzuyla çimlendirme deneyleri yapılmıştır.Elde edilen veriler, SPSS programında analiz edildiğinde, (0,05 önem düzeyi ile) tohumçimlenme yüzdeleri üzerinde; orijinin, sıcak su ön müdahalesinin, ışığın, tuzun etkileribulunmuştur. Kampüs orijinli farklı zamanlarda toplanmış olan tohumlar üzerinde de bufaktörlerden tohum toplama zamanının, sıcak su ön müdahalesinin, ışığın, soğuk katlamanınve tuzun farklılıklara sebep olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Common alder (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.)seeds were taken from five different areas including Espiye-1, Espiye-2, Akçaabat, Maçkaand Kanuni campus. In addition to these, some seeds were collected from Kanuni campuson four different times as a material for this research.Evaluations have been made on the germination percentages on the tree base ofCommon alder (Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.) Yalt.) seeds used as a materialsource, taking the tree as a base. Given the Alnus glutinosa subsp. barbata (C.A. Mey.)Yalt. seeds, this research aims examine the origin, seed collection time, a 15 minute hotwater preteatment in temperature of 40 ºC, whether or not the light to be given during thegermination process and the individual effects of a 2,5 month cold stratification intemperature of +4 ºC and interactions with each other. In addition to this, someexperiments were conducted on germination by sea salt with four different concentrations(%1, %2, %4, %6) including different seed collection times in Kanuni campus origin andthe best performed on germinated individuals in each sample origin.When analysis of variance was done by the help of SPSS (values at the significantlevels of α= 0,05), it was determined that there are significant differences between origin,hot water pretreatment, light and salt on the percentages of germination. Besides, it hasbeen indicated there factors, seed collection time, hot water pretreatment, ligt and coldstratification and salt cause significant differences on the campus origin seeds collected indifferent times .