Bazı scutellarıa orıentalıs türlerinin içerisindeki ekstraktif bileşiklerin araştırılması
Study of extractive compounds into some scutelleria orientalis species
  1. Tez No: 200508
  2. Yazar: ÇİĞDEM KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Scutellaria, Labiatae, diterpen, doğal ürün ekstraksiyonu, Scutellaria, Labiatae, diterpene, extraction of natural product
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Siirt'in Botan Vadisi'nden toplanan Scutellaria orientalis L. subsp. porphyrostegia Edmondson bitkisinin diterpen bileşiklerini elde etmek ve bunların kimyasal yapılarını tayin etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Scutellaria orientalis L. subsp. porphyrostegia Edmondson bitkisinin aseton ekstresi hazırlanmıştır. Bu ekstreden kromatografik yöntemler kullanılarak elde edilen bileşikler saflaştırılmış ve yapıları tayin edilmiştir. Elde edilen bileşikler ilk defa izole edilen 7ß,19-diasetoksi-6?,8ß-dihidroksi-4?,18- epoksi-neo-klerod-13-en-15,16-olide bileşiği ile önceden izole edilmiş diterpenler olan Ajugarin V (4?,18-epoksi-6?-asetoksi-neoklerod-13-en-15,16-olide) ve Scutenisin ((13R*)-6?,7ß-diizobütiriloksi-4?,18;8ß,13-diepoksi-19-hidroksineoklerodan- 15,16-olide) bileşiği olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a new diterpenoid and two known diterpenoids were isolated from the acetone extract of Scutellaria orientalis L. subsp. porphyrostegia Edmondson which grown in Siirt and structures of the diterpenoids were elucidated based on spectroscopic analysis. The compounds were 7ß,19-diacetoxy-6?,8ß-dihydroxy-4?,18-epoxy-neo-clerod-13- en-15,16-olide, Ajugarin V (4?,18-epoxy-6?-acetoxy-neoclerod-13-en-15,16-olide) and Scutenisin ((13R*)-6?,7ß-diisobutryloxy-4?,18;8ß,13-diepoxy-19-hydroxyneoclerod- 15,16-olide) .