Aydın Linyit İşletmesi'nde delme patlatma işlemlerinin iyileştirilmesi
Evaluation and corrective measures taken at Aydın Open Pit Lignite Mine?s blasting and drilling operations
  1. Tez No: 200517
  2. Yazar: ERCÜMENT BAYRAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. TARIK ÖZKAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Patlatma, Delik delme, Açık ocak, Linyit madeni, Dekapaj, Blasting, Drilling, Open pit, Lignite mine, Over burden removal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Atay Holding'e baglı Aydın Linyit Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S bünyesindeki açık isletmede dekapaj ve kömür üretim islemlerinde patlatma uygulamaları yapılmaktadır. Uygulanan patlatma sekli basamak patlatmasıdır. Patlatma islemlerinde yapılabilecek uygulama hataları yalnızca isyeri güvenligini degil, isletme maliyetlerini de etkilemektedir. Bu tez çalısmasında Aydın Linyit Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S.'nin açık isletmesinde patlatma uygulamaları sırasında yapılan uygulama hatalarına, bu hataların neden oldugu olumsuz sonuçlara ve hataların giderilmesi için öngörülen iyilestirme çalısmalarına deginilmistir. Aydın Linyit sletmesinde delme patlatma islerinin iyilestirilmesi için nelerin yapılması gerektigi üzerinde yorumlamalar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Blasting is carried out in coal production and over burden stripping operations at Aydın open pit Lignite mine belong to Atay Holding Company. The blasting method in open pit mine is berm blasting at slopes. Inproper blasting practices not only cause cost increase but also additional safety measures to be taken. In this thesis study, the problems arised during blasting practices at Aydın open pit lignite mines are mentioned and the negative causes of problems and their proposed improvements are determined and given. The evaluations and improvements on blasting operations are discussed and conclusions are drawn on improvements should be taken to remedy incorrect blasting practices.