4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-alfa]pirimidin-2-one bileşiğinin koordinasyon modları ve titreşim frekanslarının Gaussian 03 ile incelenmesi
Investigation with gaussian 03 on vibrational frequance and coordination modes of 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-alpha]pyrimidin-2-one complex
- Tez No: 200528
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL OTURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: C10H8N4O, DFT, Koordinasyon Modları
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalısmada 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-?]pirimidin-2-one molekülünün Gaussian 03 ile incelemesi yapılarak moleküle ait, titresim frekansları, bağ uzunlukları ve bağ açıları hesaplandı. Hesaplamada HF/3-21G, 6-31G(d), 6-31G(d,p), 6-311G(d) ve B3LYP/3-21G, 6-31G(d), 6-31G(d,p), 6-311G(d) metotları kullanıldı. 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-?]pirimidin-2-one deneysel titresim frekansları ile, bu çalısmada elde ettiğimiz değerler karsılastırıldı. Deneysel ve teorik değerler uyum içinde olduğu görüldü. Bu çalısma ile boya endüstrisinde kullanılan 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2- ?]pirimidin-2-one bilesiğinin, kimyasal yapısını belirleyerek, benzer yapıdaki bilesiklerin önceden teorik çalısılıp deneysel çalısmalara zaman kazandırmayı ve bu sayede endüstriye bilimsel destek vermeyi amaçlıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study it was calculated that 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-?]pyrimidin-2- one molecule?s vibrational frequances, bond length and bond angle which were investigationed with Gaussian 03. In the calculation, it was used HF/3-21G, 6-31G(d), 6-31G(d,p), 6-311G(d) ve B3LYP/3-21G, 6-31G(d), 6-31G(d,p), 6-311G(d) methods. 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-?]pyrimidin-2-one?s empirical vibrational frequancies and our obtained values in this study were taken together. It was seen that the empirical and theoreticall values were in good agreement. With this study, 4-amino-1H-benzo[4,5]imidazo[1,2-?]pyrimidin-2-one complex?s chemistry structure used in dye endustry was determinated . In advance, by studing theoretically our complex and similar complexes, we aim to gain time for the empirical studies and in this way, to support the endustry as scientific.