Werner, Euler ve analitik sinyal tekniklerinin kuramsal olarak karşılaştırılması ve bu tekniklerin Mardin-Derik yükselimine ait manyetik anomaliye uygulanması
Comparison of the Werner, Euler and analytical signal of these techniques to the magnetic anomaly of the Mardin-Derik up-land area
  1. Tez No: 200529
  2. Yazar: NURTEN AYTEN UYANIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT YALÇIN KALYONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Werner dekonvolüsyonu, Euler dekonvolüsyonu, Analitik sinyal, Mardin-Derik yükselimi, Manyetik temel, Prekambrien temel, Werner deconvolution, Euler deconvolution, Analytical signal, Mardin-Derik up-land, Magnetic basement, Precambrian basement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, otomatik yorumlama teknikleri olarak bilinen, Werner ve Euler dekonvolüsyonu ile analitik sinyal teknikleri kullanılmıştır. Bu teknikler uygulama kolaylığı, kullanılan programların çözümlemedeki hızı ve çıkan sonuçların doğruluğu ve güvenirliliği açısından kıyaslanmaya çalışılmıştır. Bu teknikler, önce düşey kesiti yamuk olan kuramsal bir model üzerinde sınanmıştır. Bu sınamada en uygun pencere genişlikleri ve yapısal indeks değerleri saptanmıştır. Saptanan bu veriler ışığında, bu teknikler Güneydoğu Anadolu'da yer alan Mardin-Derik yükselimi olarak adlandırılan, manyetizasyonu yüksek ve dom biçiminde yükselen metamorfik temelin havadan manyetik verilerine uygulanmıştır. Manyetik anomaliye neden olan bu yapının konum ve üst sınır derinliği ortaya konmuştur. Mardin-Derik yükselimi olarak adlandırılan, prekambrien yaşlı ve doğu batı uzanımlı bu kütlenin, profilin geçtiği yerde kalınlığının 8-10 km civarında olabileceği saptanmıştır. Yine bu kütlenin güneydeki köşesinin yeryüzünden 1350-1850 m kadar derinde, kuzeydeki köşesinin ise yeryüzünden 2350-2850 m kadar derinde olduğu düşünülmektedir. Dom biçimli bu manyetik temel bir yamuğu andırmaktadır
Özet (Çeviri)
In this study, Werner, Euler and Analytical signal techniques which are known automatic interpretation techniques have been used. These techniques have been compared by taking into account the easiness and speediness in applications and reliability, and correctness of the results obtained. The techniques have been tested on a synthetic model with the shape of trapezoid first. From the test results, the optimum window lengths and structural indices have been estimated. Later, these techniques have been applied by using the estimated optimum window lengths and structural index to the aerial magnetic data obtained from the Mardin-Derik up-land area which takes place in the Southeastern Anatolia. It might be assumed that the core of the Mardin-Derik up-land is dome-shaped metamorphic basement. The aim of the applications was to find out the depth and location of the anomaly caused dome-shaped magnetic basement. The Werner, Euler and Analytical signal applications have shown that the dome-shaped magnetic basement of Mardin-Derik up-land or shortly Derik up-land with the age of Precambrian and striking East-West direction has the width of 8-10 km and the depths to shallow edge in the south of 1350-1850 meters, to the deeper edge in the north of 2350-2850 meters from the surface. The dome-shaped magnetic basement is almost trapezoidal shaped.