Sivriburun karagöz (Diplodus puntazzo, cetti 1777 ) balıklarında larval dönem boyunca tespit edilen sindirim enzimleri aktivitesindeki değişimler
Variations on digestive enzyme activities in sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo, cetti 1777) during larval development
- Tez No: 200578
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Su Ürünleri, Biochemistry, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sivriburun karagöz, Diplodus puntazzo, larval gelisim, yasama oranı, sindirim enzimleri, Sharpsnout sea bream, Diplodus puntazzo, larval development, survival rate, digestive enzymes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalısmada, sivriburun karagöz balıgının larval dönem (0?45 gün) süresince tespit edilen sindirim enzim aktivitelerindeki degisimler incelenmistir. Deneme sonunda larvalara ait total boy ve agırlık gelisimleri incelendiginde, total boy 13.55±0.49 mm ve agırlık ise 398.72±86.18 mg tespit edilmistir. Larvalarda yasama oranı 25. güne %25?30, 25. günden sonra %85?98 civarında saptanmıstır. Tripsin aktivitesi ilk olarak larva yumurtadan çıktıgında tespit edilmis, agız açılımının oldugu 3. günde eksojen besin alımı ve larval gelisime baglı olarak sonraki günlerde artıs göstermistir. 25. günden itibaren azalmaya baslayan tripsin aktivitesi deneme sonuna kadar azalım egilimini sürdürmüstür. Pepsin aktivitesi ilk olarak mide olusumu ile birlikte 32.günde tespit edilmistir. Bu günden itibaren artarak devam eden pepsin spesifik aktivitesi en yüksek degerine 40. gün ulasmıs ve bu günden sonra deneme sonuna kadar azalmaya devam etmistir. Amilaz enzim aktivitesi ilk olarak 2. günde tespit edilmis ve 10. güne kadar spesifik aktivitesi artarak devam etmistir. Bu günden sonra azalan aktivite, mikropartikül toz yem girisine baglı olarak 35. günde artmıs ve deneme sonuna kadar dalgalanarak devam etmistir. Lipaz enzim aktivitesi ilk olarak 4. günde tespit edilmis, 20. güne kadar atarak devam etmistir. Bunun ardından enzim aktivitesinde azalma egilimi gözlenmis ve 35. günden itibaren mikropartikül toz yem girisine baglı olarak yükselmeye baslamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, specific activities of main digestive enzymes were investigated in sharpsnout sea bream, Diplodus puntazzo, during larval development (0-45 days). At the end of the experiment, total length development and weight were determined as 13.55±0.49 mm and 398.72±86.18 mg. Moreover, survival rates were changed between 25 and 30% until day 25, after this date it changed between 85 and 98%. Trypsin was firstly detected as early as hatching and then increased from day 3 related with mouth opening and exogen food intake depend on larval development. From day 25, specific activity of trypsin decreased and continued to decline until end of the experiment. Pepsin was detected on day 32 related with stomach formation. After this date, it continued to increase and reached up to peak on day 40 and kept this level until end of the experiment. Amylase was firstly determined on day 2 and increased to day 10. After this date, slight decreases were measured but it increased again concurrently with microparticulate food introduction and fluctuated until end of the experiment. Lipase was firstly detected on day 4 and increased to day 20. Then, activity of lipase was decreased and increased with microparticulate food introduction from day 35.