Farklı derinliklere yerleştirilmiş yapay resif kümelerindeki balık kompozisyonlarının tespiti
Determination of fish composition at artificial reef sets deployed in different depths
  1. Tez No: 200586
  2. Yazar: ATA BURAK ÇAKALOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay resif, derinlik, balık kompozisyonu, Ege denizi, Artificial reef, depth, fish composition, Aegean sea
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu tezde, orta Ege denizinde bulunan Gümüldür Körfezinin farklı derinliklerinde yer alan yapay resiflerdeki balık topluluklarının tür ve birey sayısı açısından olası farklılıkları incelendi. Akdeniz ve Ege Denizinde oluşturulan yapay resiflerdeki balık kompozisyonlarının incelenmesi üzerine yapılan çalışmalarda çoğunlukla 10 ila 25 metre derinlikleri arasında gözlemler gerçekleştirildi. Bu çalışmada 20, 30 ve 40 metrelere yerleştirilen yapay resif kümelerindeki balık kompozisyonlarının belirlenmesi amaçlandı. Balık türlerinin ve sayılarının belirlenmesinde sualtı gözlem tekniği kullanıldı. Çalışma sonuçlarına göre 30 metreden sonra derinliğin artışıyla birlikte balık türleri ve birey sayılarında da bir azalma olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The possible differences of fish abundance and species number of the artificial reefs was located in different depths of Gümüldür Bay in Mid part of Aegean Sea has been studied in this thesis. Studies aimed at determination of fish assemblages around artificial reefs were conducted mainly 10-25m depths in Mediterranean and Aegean Sea. The goals of this study are determine and compare of fish compositions around artificial reefs which deployed 20, 30 and 40m depths. Underwater visual census technique was used to determine fish species and to record number of individuals. The result shows that fish species number and abundance around artificial reef sets are start to decrease at 30 meters.