İzmir Orta Körfez'deki planktonik organizmalarda Pb-210 ve Po-210 düzeylerinin aylık değişiminin incelenmesi
The investigation of monthly changes of Pb-210 and Po-210 levels in planktonic organisms of İzmir Middle Bay
- Tez No: 200596
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Su Ürünleri, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Plankton, Urla-İzmir, 210Po, 210Pb, biyoizleyici, Plankton, Urla-İzmir, 210Po, 210Pb, biomonitor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Deniz canlılarının, insanlar tarafından alınan radyasyon dozuna önemli katkıda bulunan 210Po'u yüksek konsantasyonda içerdiği literatürde pek çok çalışmada gösterilmiştir. Deniz ekosistemindeki doğal radyonüklidler üzerine yapılan çalışmalar sayesinde denizlerdeki besin zinciri ile radyonüklidlerin insanlara transfer mekanizması anlaşılabilir. Planktonik organizmalar deniz ortamlarında radyonüklidlerin dinamiği ve taşınmaları için önemlidir ve çeşitli radyonüklidleri yüksek konsantrasyonlarda biriktirebilirler. Bu özellikleri planktonik organizmaların sularda radyonüklid biyomonitörü olarak kullanılmalarına olanak sağlar. Bu çalışmada, plankton kepçesi (45 ?m göz açıklığına sahip) ile Urla-İzmir'den toplanan plankton örneklerinde 210Po ve 210Pb konsantrasyonları mevsimsel periyotlarla tayin edilmiştir. Örneklemeden sonra 120 ?m'lik plankton bezi ve 0.45 ?m membrane filtreden süzülen ve etüvde kurutulan örneklere daha sonra radyokimyasal işlemler VI uygulanmış ve polonyum elektrokimyasal depozisyon yöntemi ile bakır diskler üzerine toplanmıştır. 210Po'un alfalarının ölçülmesinde, silikon yarı-iletken ve PIPS dedektörlü iki ayrı alfa spektrometresi kullanılmıştır. İlk depozisyondan sonra kalan çözeltiler, 210Po ve 210Pb'un dengeye gelmesi için yaklaşık 12 ay bekletilmiştir. Çözeltide tekrar edilen ikinci depozisyondan sonra ölçülen 210Po aktivitelerinden 210Pb aktiviteleri hesaplanmıştır. İlkbahar ve yazın ilk aylarında 210Po aktivite konsantrasyonu diğer aylara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Maksimum 210 Po konsantrasyonu 223 ± 5 Bq kg-1 (kuru kütle) olarak 0.45-120 ? m aralığındaki ve minumum aktivite 40 ± 6 Bq kg-1 (kuru kütle) olarak ? 120 ? m plankton örneklerinde gözlenmiştir. Bunun küçük organizmalarda konsantrasyon faktörünün yüksek olmasından kaynaklandığı söylenebilir. Plankton örneklerinde tayin edilen 210Pb aktivite konsantrasyonlarının 19± 3-103 ± 8 Bq kg-1(kuru kütle) aralığında değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Marine biota have been found to contain high concentrations of 210Po, which is considered to be the major contributor to radiation dose consumed by man. Studies on natural radioactivity in marine ecosystems offer considerable scope for understanding the mechanism of radioactivity transfer to man through the marine food chain. Planktonic organisms are important in the dynamics and transport of radionuclides in the marine environments and also they can accumulate various radionuclides in elevated concentrations in their bodies so this ability has provide their use as biomonitors of radionuclides in waters. In this work, 210Po and 210Pb radionuclide concentrations in plankton samples collected with a plankton net (45?m nylon mesh ) from Urla-İzmir are determined seasonally. After collecting, the samples were filtered trough 120 ?m nylon mesh and 0.45 ?m membrane filters and oven dired. After radiochemical processes performed using VIII electrochemical deposition technique, polonium was collected on the copper disks. Two different alpha spectrometers, one with surface-barrier Si detector and other with passivated implanted planar silicon (PIPS) detector were used for alpha measurements of 210Po activity concentrations. The solutions were left for approximately 12 months to allow the ingrowth of 210Po from 210Pb. The solutions were then used for second depositions and 210Pb activities were calculated from the measured 210Po activies. In spring and early summer periods, the activity concentrations of 210Po were found to be higher than those of other months. The maximum 210Po was measured as 223±5 Bq kg-1 (dry wt) for the samples 0.45-120 ?m range and the minimum activity was found as 40 ± 6 Bqkg-1 (dry wt) in the samples with size >120?m. This could be because concentration factors are larger in smaller organisms. The activity concentrations of 210Pb in the samples studied were found to vary between 19± 3-103 ± 8 Bq kg-1 (dry wt).