MRI compatible lead designs for implantable medical devices
Vücuda yerleştirilebilir medikal cihazlar için MRG uyumlu kablo tasarımları
  1. Tez No: 200607
  2. Yazar: AHMET ERMEYDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGİN ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vücuda yerleştirilebilir uyarıcılar, MR güvenliği, RF ısınma, Implantable device, MR Safety, RF heating
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bugün, dünyada senede 600.000 kalp pili takıldığı tahmin ediliyor. Diğer uyarıcı pillerin kullanımının, örneğin derin beyin uyarıcıları, kısa bir sürede bu rakamı yakalaması bekleniyor. Bununla birlikte, tüm dünya çapında senede 2.000.000 MRG kullanımı gerçekleştirilmekte ve MRG kullanımının daha da artması beklenmektedir. Ne yazık ki vücuduna metalik cihazlar takılı insanlar MRG cihazları içinde çok ciddi risk altındadırlar. MRG cihazlarının radyo frekansları ve gradyan alanları vücuda yerleştirilen cihazların kablolarında zararlı akımların oluşmasına sebep olabiliceği biliniyor. Radyo frekansı sinyallerinden kaynaklanan en önemli risk fazla ısınma ve yanıktır. Buna ek olarak, gradyan alanlar da istenmeyen sinir uyarımlarına sebep olabilir. Kalp pili takılı hastalarda bu uyarım kalbin aniden durmasına sebep olabilir. Bu tez çalışmasında, MRG uyumlu vücuda yerleştirilebilir kablo tasarımları geliştirdik. Kalp pilleri, siniruyarıcıları, kalp defibrilatörleri gibi aktif metalik vücuda yerleştirilebilir cihazlar taşıyan hastaların güvenli bir şekilde manyetik rezonans görüntülemesi yapılabilmesi için kablo tasarımları yapıldı. Vücuda yerleştirilen cihazların kablolarında meydana gelen bu istenmeyen akımları engellemek için yarı-iletken elemanlar örneğin transistörler ve diyotlar kullanılabilir. vi İstenmeyen indükleme akımını engelleyecek ve darbe üreteci ile vücut dokusu arasında sinyal iletimini devam ettirecek şekilde vücuda yerleştirilebilir cihazların devreleri tasarımlandı. Bu tez içerisinde geliştirilen tasarımlar deneyler ve simülasyonlar ile denendi. Tasarımların MRG uyumlu vücuda yerleştirilebilir cihazlar yapmak için etkili olduğu görüldü. Her bir tasarımın faydaları ve olası problemleri bu yazıda tartışıldı. Yakın bir gelecekte, bu tezde bahsedilen yöntemler veya benzeri tekniklerin kullanılması ile vücuda yerleştirilmiş elektronik uyarıcı taşıyan hastaların güvenli bir şekilde MRG cihazlarında çekimlerinin yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
It is currently estimated that 600,000 cardiac pacemakers are implanted per year worldwide. It is expected that the usage of other stimulators such as deep brain stimulators (DBS) will reach this number in a short period. On the other hand, 2,000,000 MRI examinations are carried out each year worldwide and usage of MRI is expected to increase. Unfortunately, people with metallic implants have significant risks in the MRI scanners. It is known that radio frequency and gradient fields of the MRI scanners may induce harmful currents on the implant leads. Radio frequency pulses may cause excessive heating and burns. In addition to this, time-varying gradient magnetic field induced currents on the leads can cause nerve stimulation. In case of cardiac pacemakers, this nerve stimulation may cause cardiac arrest. In this thesis, novel MRI compatible lead designs were proposed. Lead designs are presented to ensure safe magnetic resonance scanning of patients with active metallic implants such as pacemakers, neurostimulators, and implantable cardio defibrillators. Semiconductor components such as transistors and diodes are used to prevent these undesired induced currents on the implant leads. Circuits on the implants are designed such that while the induction of currents is prevented, the desired signal transmission in between the implanted pulse generator and the body part is maintained. iv The designs were tested by using experiments and computer stimulation. It was seen that the new techniques are effective in making MRI safe implantable devices. Benefits and problems of each design will be discussed in this text. It is believed that using this or similar techniques, patients with the implants will be able to be examined safely in MRI scanners.