Haşhaş sapı ve pamuk sapı hemiselülozlarının alkali H2O2 ile fraksiyonel ekstraksiyonu ve bileşim karakterizasyonu
Fractional extraction with alkaline H2O2 and structural characterization of opium poppy and cotton stalks hemicelluloses
- Tez No: 200606
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Haşhaş Sapı (Papaver somniferum L.), Pamuk Sapı (Gossypium spec.), Ağaç Polisakkaritleri, Lignin, Hemiselüloz, Alkali Peroksit, Fraksiyonlama, Opium Stalk (Papaver somniferum L.), Cotton Stalk (Gossypium spec.), Wood Polysaccharides, Lignin, Hemicelluloses, Alkaline Peroxide, Fractionation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Hemiselülozlar pek çok bitki materyalinin yaklaşık olarak 1/4-1/3'ünü teşkil eder ve bu miktar bitki türlerine göre değişir. Alkali peroksit delignifikasyonda ve biokütleden hemiselülozların izolasyonunda etkili bir ajandır. Araştırmamızda haşhaş (Papaver somniferum L.) ve pamuk (Gossypium spec.) saplarına ait örnekler, çalışma materyali olarak seçilmiştir. Mumdan arındırılmış örnekler sırasıyla distile su, 0,5 M NaOH, %0,5, 1,0, 1,5, 2,0 ve 3,0 H2O2 (pH 11,5) ve 2,0 M NaOH ile 55 oC'de 2 saat boyunca ekstrakte edildi. Ard ardına muamelelerde kuru materyal bazında haşhaş saplarındaki hemiselülozların %3,63, 9,62, 3,02, 1,12, 2,01, 2,01, 0,71, 3,70 ve pamuk saplarındaki hemiselülozların %2,80, 11,81, 3,38, 1,21, 2,10, 0,80, 0,59, 2,20'si alındı. Özellikle %1,5 alkali peroksit konsantrasyonunun hemiselülozların fraksiyonlanmasında çok etkili olduğu görüldü. Değişen alkali peroksit konsantrasyonlarında bağlı lignin miktarı haşhaş sapında bağlı lignin miktarı haşhaş saplarında %0,7-2,9 ve pamuk saplarında %0,5- 3,1 tespit edildi. Hemiselülozik preparatlarda dominant şeker bileşeni ksilozdur. Alkali peroksidin kullanıldığı hemiselülozik fraksiyonlar açık renkli olarak elde edildi. Haşhaş sapı için mumdan arındırılmış tam kuru numune bazında ekstrakt madde miktarı %4,76, kül miktarı %3,23 ve toplam lignin miktarı %25.97 olarak tespit edildi. Aynı değerler pamuk sapı için sırasıyla %4,53, %2,96 ve %24,9 olarak bulundu. Onaltı hemiselülozik örnek üzerinde şeker analizi, FT-IR spektroskopisi, UV-spektrometrik analizi yapıldı. Pamuk ve haşhaş sapları örneklerine uygulanan analizler sonucu elde edilen bulgular, ilgili literatür verileri doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hemicelluloses comprise raughly one-fourth to one-third of most plant materials, and this amount will vary according to the plant species. Alkaline peroxide is an effective agent for both delignification and isolation of hemicelluloses from biomass. Samples of opium (Papaver somniferum L.) and cotton (Gossypium spec.) stalks have been used as the study material in our research. Dewaxed samples were sequentially extracted with distilled water, 0,5 M NaOH, 0,5, 1,0, 1,5, 2,0 and 3,0% H2O2 at pH 11,5, and 2,0 M NaOH at 55 oC for 2 h. The successive treatment released 3,63, 9,62, 3,02, 1,12, 2,01, 2,01, 0,71, 3,70% hemicelluloses (dry starting material) from opium stalks and 2,80, 11,81, 3,38, 1,21, 2,10, 0,80, 0,59, 2,20% hemicelluloses from cotton stalks. Especially it has been seen %1,5 alkaline peroxide concentration of hemicelluloses fraction is very effective. Amount of associated lignin in alkaline peroxide concentrations that can change determined 0,7-2,9% from opium stalks and, 0,5-3,1% from cotton stalks. Xylose is the dominant sugar component in the hemicellulosic preparations. Hemicellulosic fractions using alkaline peroxide obtained as much lighter in color. For dewaxed opium stalk the bases of too dry sample the amount of extract's substance is 4,76%, the amount of ash 3,23% and the amoun of total lignin is fixed as 25.97 %. The same worth of cotton stalkis found in order as 4,53%, 2,96 % and 24,9%. The sixteen hemicellulosic samples were also studied by sugar analysis, Faurier transform infrared, UV-spektrometric analysis. Findings obtained as a result of the analyses applied on opium and cotton stalks have been evaluated in hormony with the related literature data.