Servis odaklı mimari
Service oriented architecture
  1. Tez No: 200629
  2. Yazar: SERKAN ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ DİKENELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Servis, Web Servisleri, Entegrasyon, BPEL4WS, WSDL, Kurumsal Uygulama Entegrasyonları
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Son yıllarda; nesneye yönelik dillerin kullanımının yaygınlasması ve dagıtık programlama uygulamalarının XML ve web servisleri teknolojileri ile kolaylasması sonucunda, fonksiyonların servisler halinde sunulmasını benimseyen servis odaklı mimari, uygulama mimarileri arasında hızla önem kazanmaya baslamıstır. Özellikle kurumsal uygulamalar arasında varolan entegrasyon çözümlerinin maliyetleri, uygulamaların servis odaklı mimari prensiplerine göre gelistirilmesi durumunda önemli bir oranda azalmaktadır. Kurumlar servis odaklı mimari gelistirmeyi bilgi islem stratejisi olarak belirlemeye baslamıstır. Servis Odaklı Mimarinin prensiplerinin iyi bilinmesi ve servislerin koordinasyonunun etkin bir sekilde nasıl saglanacagının ögrenilmesi özellikle uygulama entegrasyonlarının kalitesini ve güvenilirligini arttıracaktır. Bu çalısmanın amacı, herhangi bir üretici firmaya baglı kalmadan, iki uygulama arasındaki bir entegrasyon isleminin standartlara dayalı bir sekilde gerçeklestirilebilecegini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In the recent years, object oriented programming languages are getting to be used in common and the applications of distrubuted programming becomes easy to implement with the help of XML and web services technologies. As a results of this, service oriented architecture, which is based on presenting the functions within services, becomes popular in application architectures. The usage of service oriented architecture principles descreases especially the cost of organizational integration solutions implementation. So, the organizations start to choose service oriented architecture as a strategy of information technologies. When the service oriented architecture principles and the way of effective service coordination are known well, the quality of integration process increases and this makes the process more reliable. The aim of this work is to show that, regardless from the producer or organization, it is possible to do integration process between different applications in a standardized way. Keywords : Service, Web Services, Integration, BPEL4WS, WSDL, Enterprise Application Integration