Extruder balık yemlerinde expansion ( patlama ) etkisinin azaltılmasının yem kalitesi üzerine etkisi
The effect of reducing the impact of expansion in extruder fish feed on the feed quality
  1. Tez No: 200630
  2. Yazar: SERHAT ERTUNÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN KOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Extruder balık yemi, expansion (genleme) etkisi, yem kalitesi, Extruder fish feed, expansion effect, feed quality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalımada, extruder balık yemlerinde genleme (Expansion) etkisinin azaltılmasının yem kalitesi üzerine etkileri incelenmitir. Denemeler Alabalık (3, 4, 5, 6, 9 mm) ve Levrek (3, 4, 5, 6, 9 mm) yemlerinde ayrı ayrı yapılmıtır. Her çaptaki yem için yapılan ölçümler en az 20 tekrarlı, en fazla 60 tekrarlı olmak kouluyla, hem normal extruder teknolojisi kullanılarak younluk kontrolsüz (N) hem de genleme dengeleyici cihaz kullanılarak younluk kontrollü yapılan denemeler ED'li, younluk kontrolsüz yapılan denemeler N'li olarak adlandırılmıtır. Karılatırma yapılan deneme gruplarında aynı yem rasyonları kullanılmıtır. Deneme gruplarından alınan yem örneklerinde yapılan fiziksel analizler; yem çapı, pelet sertlii, pelet dayanıklıı, yüzme/batma, extruder sonrası younluk, soutucu sonrası younluk, fiziksel görünü ve fire miktarı ölçümüdür. Yapılan fiziksel analiz sonuçlarına göre, genleme dengeleyici cihaz kullanılarak yapılan denemelerde yem çaplarının daha az itii (Levrek 3 mm hariç), batma oranının, extruder sonrası younluun ve soutucu sonrası younluun daha fazla olduu görülmütür. Ayrıca bu cihaz kullanılarak, yemlerdeki fire miktarının (Alabalık 3 mm hariç) azaltılabilecei ortaya çıkmıtır. Fiziksel görünü itibariyle de, bu yemlerde kırıklı, tozlu ve çatlak pelet miktarı daha az, parlak görünülü pelet miktarı daha fazla çıkmıtır. Fire miktarının azaltılmasıyla yem maliyetinde önemli bir kazanç elde edilebilecei görülmütür. Yapılan ölçümlerde pelet dayanıklılıında, genleme dengeleyici cihaz kullanılarak yapılan denemelerde birkaç yem grubu dıında bir iyileme görülmemitir. Pelet sertliinde ise Alabalık yemleri haricinde yer alan Levrek yemlerinde genleme dengeleyici kullanılarak yapılan üretimlerde normal üretim artlarına göre kayda deer önemli bir fark görülememitir. Alabalık yemlerinde ise pelet sertliinde bir iyileme meydana gelmitir. Genleme etkisi extruder makinası içerisindeki basınç ve sıcaklık ile yemin atmosfere çıkıındaki basınç ve sıcaklık farkından kaynaklanmaktadır. Bu nedenlerle meydana gelen genleme olayı, bir çok fiziksel deiime neden olmaktadır. Bu çalımanın önemi, yem üretimi süresince karılaılan önemli kalite noktalarından biri olan yemin genleme probleminin çeitli denemeler sonucunda elde edilecek deerlerle, yem kalitesinin arttırılarak, hem üretilen balıkların yem deerlendirme oranının yükseltilmesi salanabilecek hem de yem maliyetleri düürülebilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, The effect of reducing the ımpact of expansion in extruder fish feed on the feed quality is investigated. Experiments has been conducted both on trout feed (3, 4, 5, 6, 9 mm) and see bass feed (3, 4, 5, 6, 9 mm) and for each feed diameter measurement repetitions has been at least 20 times and at most 60 times. Experiments conducted both using a normal extruder technology free of density control and using an expansion balancing apparatus with density control (ED). Free of density is called N and with density control is called ED here. In the compared experiment groups same feed rations have been used. Physical analysis on the feed samples obtained from experiment groups included feed diameter, pellet hardness pellet durability, floating/ sinking, after extruder density, after cooler density, physical appearance, loss quantity measurements. Results of the physical measurements showed that the experiment conducted by using an expansion balancing apparatus, feed diameters have been expanded a little bit (except see bass 3 mm); sinking ratio, after extruder densities and after cooler densities have been more. Also, by using this apparatus, it is concluded that loss quantity can be reduced (except trout feed 3 mm). About the physical appearance, in this feed fatigue, dusty and cracked feed fewer than the bright feed produced. By reducing the loss quantity, it would be possible to reach an important reduction in the costs. The measurements of pellet resistance by using an expansion balancing apparatus, showed that the experiment conducted, with the exclusion of some feed groups, there were no improvement. In the pellet hardness with exception of trout feed, the see bass feed produced by expansion balancing technology showed no improvement compared to feed produced in the normal production conditions. But in the trout feed there were an improvement in the pellet hardness. The heat difference between the pressure and heat in the extruder machine, and the pressure and heat of the atmosphere when the feed is taken out of the machine causes expansion effects. The expansion that occurs by this way causes many physical changes. The importance of this study is to improve the feed quality, to increase the feed utilization of fish and to reduce the feed costs by the conclusions obtained from the experiments conducted to evaluate the feed expansion problem.