Doğal taşların fiziko-mekanik özelliklerine göre sınıflandırılması
The classification of the natural stones according to physical-mechanics properties
  1. Tez No: 200692
  2. Yazar: İKRA MELTEM CİNEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, İstatistik, Mining Engineering and Mining, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziko-mekanik özellikler, Mann-Whitney U testi, rank, Physical-mechanics properties, Mann-Whitney-U test, rank
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Türkiye'de bulunan 62 adet mermer, traverten, granit gibi doğal tasların fizikomekanik özelliklerinden faydalanarak istatistiki bir model olusturulmustur. ?MM?B ile MTA'nın ortak olarak hazırladığı TÜRK?YE DOĞAL TASLARI ENVANTER? kaynak olarak kullanılmıstır. Birinci bölümde doğal taslarla ilgili genel bilgiler verilmis olup Türkiye ve dünyadaki doğal tas rezervi ve üretimi ile ilgili bilgiler verilmistir. ?kinci bölümde kaynak olarak kullanılan envanterdeki doğal tasların TSE'nin hazırladığı TS-10449 standardına uygunluğu incelenmis ve uygun olan doğal tasların birbirinin yerine kullanılabilirliği arastırılmıstır. Dördüncü bölümde kaynak olarak kullanılan envanterdeki mermer, granit, traverten ve diğer olarak gruplandırılan doğal tasların fiziko-mekanik özelliklerini ve mineral bilesimlerini gösteren bir excell tablosu olusturulmustur. Mann-Whitney-U testinden faydalanarak bu mermerlere rank değerleri atanmıstır. Bu sayede istatiksel bir model olusturulmustur. Olusturulan model sayesinde bazı deneyleri yapılmıs olan doğal tasların bu deney sonuçlarına dayanılarak mermer olup olmadığının kestirimi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
A statistics model is formed by using physical-mechanics properties of 62 pieces natural stones -like marble, travertine and granite- situated in Turkey. Turkey Natural Stone Inventory have been use as a resource is prepared by IMMIB and MTA. In chapter 1, an information is given about natural stones, natural stone reserve and production of Turkey and World. In chapter 2, compatibility of natural stones in inventory, which is using as a resource, is analyzed according to TS-10449 standard is developed by TSE. And also they, which are conformable, have been searched for using instead of each other In chapter 4, an excell chart is formed by the natural stones? ?which are formed as a group like marble, granite, travertine and other from the inventory as a resourcephysical mechanics properties and mineral compositions. Rank values are assigned to these marbles by getting referance from Mann-Whitney-U test. Thus the statistic model is generated. Through with this model, a conjecture is done according to results of experiments ?are done for the natural stones- about being marble or not.