Karyofillen oksit'in Neurospora crassa ile biyotransformasyonunun incelenmesi
Biotransformation of caryophyellen oxide by the fungus Neurospora crassa
  1. Tez No: 200702
  2. Yazar: ZEYNEP DURCEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL KIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotransformasyon, Karyofillen oksit, Neurospora crassa, Biotransformation, Caryophyllene oxide, Neurospora crassa
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısmamda bir seskiterpen olan karyofillen oksit molekülünün Neurospora crassa fungal kültürü ile biyotransformasyon reaksiyonu ve reaksiyon sonucu olusan metabolitin antimikrobiyal ve radikal süpürücü etkisi incelenmistir. Biyotransformasyon sonucu bir mono hidroksillenmis metabolit elde edilmis ve kolon kromatografisi yöntemi kullanılarak saflastırılmıstır. Metabolitin yapısı, ¹HNMR, ¹³C-NMR ve EIMS spektrumları kullanılarak aydınlatılmıstır. Karyofillen oksit ve elde edilen 12-hidroksi karyofillen oksit'in antimikrobiyal ve DPPH radikal süpürücü etki incelemesi sonucunda ise herhangi bir etki tespit edilememistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work was to investigate the biotransformation reaction of caryophyllene oxide, a sesquiterpen, by Neurospora crassa and determine the antimicrobial and radical scavening activities of the metabolite. Biotransformation with N. crassa yielded a mono hydroxylated derivative and purified by column chromatography. The metabolite structure was elucidated by analyzing the 1H- NMR, ¹³C-NMR and EIMS spectra. In addition, antioxidan activities of caryophyllene oxide and its metabolite were also evaluated, but no activities were observed.