İşbirliğine dayalı öğrenmenin fen bilgisi dersinde başarı, tutum ve kalıcı öğrenmeye etkisi
The effects of cooperative learning on success, attitude and retention in science lesson
- Tez No: 200703
- Danışmanlar: Y.DOÇ. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sbirligine Dayalı Ögrenme, Birlestirme Teknigi, Basarı, Tutum, Kalıcı Ögrenme, Cooperative Learning, Jigsaw Technique, Academic Success, Attitude, Retention
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu arastırma; isbirligine dayalı ögrenmenin Fen Bilgisi dersinde basarı, tutum ve kalıcı ögrenmeye etkisini degerlendirmek amacıyla gerçeklestirilmistir. Arastırmada, kontrol gruplu ön test - son test deney deseni uygulanmıstır. Arastırmaya 2005?2006 egitim ögretim yılının II. döneminde Eskisehir ili, Merkez Mimar Sinan ,lkögretim Okulu'nun 6B ve 6C sınıflarındaki toplam 48 ögrencisi katılmıstır. Deney ve kontrol grupları rastgele seçilmistir. 6B sınıfı deney, 6C sınıfı kontrol grubu olarak belirlenmistir. Bu arastırmada, veri toplama aracı olarak 27 çoktan seçmeli sorudan olusan Fen Bilgisi basarı testi ve 32 sorudan olusan Fen Bilgisi dersine yönelik tutum ölçegi anketi kullanılmıstır. Test sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde ?t? testi uygulanmıs ve korelasyon katsayısına bakılmıstır. Arastırma sonucunda, isbirligine dayalı ögrenmenin Fen Bilgisi dersinde basarı, tutum ve kalıcı ögrenemeye etkisinin olumlu oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This research has been made in order to evaluate the effect of cooperative learning on success, attitude and retention in Science teaching. In this research, pretest and postest experiment figure with control groups has been applied. Totally 48 students that attend the classes 6B and 6C in Eskisehir Central Mimar Sinan Primary School have taken part in this research during the 2nd term of 2005?2006 educational year. Experiment and control groups have been choosen randomly. 6B has been used as a experiment group and 6C has been used as the control group. In this research, ?Science Success Test? including 27 multiple choice questions and ?Science Attitude Scale Survey? consisted of 32 questions have been used in order to gather data. In order to see the analyzing the data that is gained out of the tests ?t? test has been applied and the correlation degree has been estimated. As a result that cooperative learning approach has positive effects on success, attitude and retention in Science teaching.