Farklı özelliklere sahip gezgin robot grubunun dağıtık kontrolü
Distributed control of heterogeneous mobile robots
  1. Tez No: 200727
  2. Yazar: METİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezgin robotlar, kontrol mimarisi, çoklu erkin sistemleri, çoklu robot sistemleri, çoktürel robotlar
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Gezgin robot sistemlerinin kontrolünün gerçekleştirilmesi, zor bir problemdir. Gezgin robotların karmaşık donanımsal yapıları ve devinik fiziksel ortamlarda hareketli olarak bulunmaları nedeniyle ortaya çıkan birçok problemin çözülmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Robot kontrol yazılımının, konumlandırma, hareket, çevreyi algılama, planlama ( hareket planlama, rota planlama, görev planlama, v.b ) ve öğrenme gibi farklı alanlarda geliştirilmiş yöntemleri içermesi gerekmektedir. Ayrıca, bu yöntemleri koordine edecek ve tek bir kontrol mekanizması altında toplayacak kontrol mimarilerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Robotlardan beklenen görevlerin yapılmasında farklı açılardan performansı arttırmak üzere tek robot yerine robot gruplarının kullanılması düşünülmüş ve bu yönde yeni bir araştırma alanı açılmıştır. Robot grupları söz konusu olduğunda, mevcut problemler arasına robotlar arası görüşme ve işbirliği, görev paylaşımı gibi çözüm bekleyen yeni problemler eklenmiştir. Bu çalışmada, robot gruplarına yönelik erkin tabanlı bir kontrol mimarisi önerilmekte ve örnek görevlerin yapılmasıyla gerçekleştirilen uygulamalar ile mimari yapının etkinliği gösterilmektedir. Ayrıca, bir görev paylaşım yaklaşımı önerilmekte ve yapılan uygulamalar ile sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Control of mobile robot systems is a challenging problem. There is a need to solve many problems arising from having a complex hardware structure and acting in a dynamical environment. Mobile robot control systems have to include many methods developed in a variety of topics, such as, localization, action, perception of environment, planning (action planning, route planning, task planning, etc.) and learning. As a consequence, mobile robot control architectures have to be developed in order to coordinate these methods. In the last quarter, research activities have begun investigating issues in multi-robot mobile systems by the reason of having advantages more than single robot systems. However, multi-robot mobile systems addressed a wider range of problems, such that, like cooperation, task allocation, communication, etc. In the thesis, an agent based control architecture that includes task allocation methods for multi-robot mobile systems is proposed. Then, a few real world experiments are implemented to show the validity of the proposed scheme. Keywords : Mobile robots, control architecture, multi-agent systems, multiple robot systems, heteregeneous robots