İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin problem çözme sürecini bilme ve uygulama düzeylerinin araştırılması
Research on the level of knowing and applying problem solving process for sixth grade primary education students
  1. Tez No: 200747
  2. Yazar: CANAN GÜRCAN TÖRE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET NACİ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, problem çözme süreci, Problem solving, process of problem solving
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde egitim süreci gibi matematik egitimi de sürekli bir degisim içindedir. Degisim sonucunda olusturulan matematik programlarının genelinde esas amaç problem çözme becerilerini gelistirmektir. Problem çözmenin matematik ögretiminin merkezinde olması; ögrencilerin problem çözme becerilerini gelistirememeleri durumunda matematik dersine karsı olumsuz tutuma sahip olmalarına neden olmustur. Bunun sonucu olarak da problem çözme becerilerini arttırmaya yönelik çalısmalar hız kazanmıstır. Yapılan bu çalısma ile lkögretim 6 sınıf ögrencilerinin matematik dersinde problem çözme sürecini ne ölçüde bildikleri ve uygulayabildikleri, ayrıca bu süreci bilmenin onların problem çözmelerine etkisinin ne olugunu belirleyebilmek amaçlanmıstır. Çalısma bir durum çalısmasıdır. Arastırmayı gerçeklestirmek için Balıkesir linde üç farklı lkögretim okullarında okuyan 30 tane 6. sınıf ögrencisi seçilmistir. Veri toplama aracı olarak sınıf seviyelerine uygun olarak hazırlanmıs 2 problem kullanılmıstır. Kagıda yazılan problemler ögrencilere sorulmus ve ögrencilerle bireysel olarak görüsülmüstür. Görüsme sırasında konusulanlar kaydedilmis ve yazılı kaynaklar birlestirilerek ögrencilerin problem çözme sürecine ait hangi davranıslara sahip oldukları ve bu davranısları uygulama düzeyleri belirlenmistir. Gözlem sonuçları ve yazılı kaynaklar yardımıyla ortaya çıkan veriler nitel olarak analiz edilmistir. Çalısmanın sonucunda ögrencilerin genelde problem çözme sürecine ait basamakları bildikleri ve bunları sözel olarak ifade edebildikleri ortaya çıkmıstır. Yapılan uygulama kısmında ise ögrencilerin problem çözme sürecine ait basmakların bilmelerinin onların sadece daha sistematik islem yapmalarını sagladıgı, problemi çözebilmeleri için yeterli olmadıgı anlasılmıstır. Ortaya çıkan sonuçlar dogrultusunda ögrencilerin problem çözme becerilerini gelistirmek için öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Nowadays education of mathematics has been developing continuously like education processes. The only aim of the mathematics programmes formed as a result of this development is to improve the skill of solving problems. As solving problems is in the centre of mathematics education, it causes the student?s having negative attitude towards the mathematics lesson when they can?t manage to develop their problem solving skills. As a result of this situation the researches to increase student?s problem solving skills has been acceletared. With the help of this study it is aimed to define how much the 6th grade students in primary education know and apply the process of solving and also what is the effect of knowing this process on their problem solving. This is a study of situation. To make this research thirty 6th grade students from three different primary schools in Balıkesir have been chosen. Two problems prepared suitable to their level have been used as a means of collecting data. Problems written on a paper have been asked to students and they have been interviewed individually. The interview have been recorded, it has been unified with the written sources and what kind of attitudes about problem solving process the students have been defined. The data occured with the help of written sources and the results of observations have been analysed qualitatively. Our study shows up students generally know the steps of problem solving process and they can say that verbally. With the application it is understood that students knowing problem solving process only provide solving problems systematically but it is not enough for solving problem. After the analyse of the results suggestions to improve student?s problem solving abilities have been presented.