İlaç öncüsü bazı piridin Schiff bazlarının sentezi ve indirgenmesi
Synthesis of some drug precursor prydine Schiff bases and their reduction
  1. Tez No: 200746
  2. Yazar: EDA ŞENDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANDAN CAN SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: I.R, U.V, H-N.M.R. ve Schiff Bazı, I.R, U.V, H-N.M.R. ve Schiff Base
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
2-Amino-6-metil benzotiyazol ve piridin-2-karbaldehit reaksiyonundan, piridin Schiff bazı 2-[1-Aza-1-(2-piridinil) vinil]-6-metil benzotiyazol sentezlenmistir 2-Amino-6-metil benzotiyazol ile piridin-4-karbaldehit reaksiyonundan, piridin Schiff bazı 2-[1-Aza-1-(4-piridinil) vinil]-6-metil benzotiyazol sentezlenmistir Ürün 2-[1-Amino-1-(4-piridinil)]metilen-6-metil benzotiyazol, piridin Schiff bazının LiAlH4 ile indirgenmesiyle sentezlenmistir. Sentezlenen maddelerin yapıları spektroskopik metodlarla ( I.R., U.V. ve HNMR ) aydınlatılmıstır. Bazı Schiff bazlarının pKa değerleri teorik olarak hesaplanmıs ve bilinen analogları ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
2-Amine-6-methyl benzothiazole reacted with pyridine-2-carboxaldehyde in pyridine to optain Schiff base of 2-[1-Aza-1-(2-pyridinyle)vinil]-6-methyl benzothiazole. 2-Amine-6-methyl benzothiazole reacted with pyridine-4-carboxaldehyde in pyridine to optain Schiff base of 2-[1-Aza-1-(4-pyridinyle)vinil]-6-methyl benzothiazole. The product (2-[1-Amine-1-(4-pyridinyle)]methylen-6-methyl benzothiazole) is synthesized by reducing pyridine Schiff base of with LiAlH4. The structures of synthesis compouds were determined by spectroscopic methods ( I.R., U.V. and H-NMR ). The pKa values of some Schiff bases were calculated theoretically and compaired with the analogs.