The measurement of the radon concentrations in industry and homes in Gaziantep
Gaziantep'teki iş yerlerinde ve evlerde radon konsantrasyonunun ölçümü
  1. Tez No: 200761
  2. Yazar: EMİNE BURÇİN İSPİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radon, Radon-222, Radon Riski, Cr-39, RadoSys-2000, Radon, Radon-222, Radon Risk, Cr-39, RadoSys 2000
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalısmada, Gaziantep'te bulunan 34 isyerinde, 41 evde ve 13 hastanede radon gazı konsantrasyonunun ölçümü yapılmıstır. Bu ölçümlerde pasif iz detektörleri SSNDT (Cr-39) kullanılmıstır. Detektörler Çekmece Nükleer Arastırma ve Eğitim Merkezinden elde edilmis ve aynı merkezde değerlendirilmistir. Ölçülen radon konsantrasyonunun ortalama değeri 27 Bq/m3 bulunmustur. Konsantrasyon değerleri 5 ile 117 Bq/m3 arasında değismektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, indoor radon concentrations have been measured in 34 workplaces, 41 homes, and 13 hospitals in Gaziantep. Passive solid state nuclear track detectors (SSNTD type Cr-39) in the diffusion chamber were used to measure indoor radon concentration. Detectors were obtained from the laboratory of Cekmece Nuclear Research and Training Centre. They were etched and evaluated at the same laboratory. The measured radon concentrations had a mean value of 27 Bq/m3. Values of the concentration ranged from 5 to 117 Bq/m3.