Analysis of fracture mechanics via finite elements and artificial intelligence
Sonlu elemanlar ve yapay zeka ile kırılma mekaniği analizi
- Tez No: 200771
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL GÜZELBEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilme iddet Faktörü, J-integral, Çatlak Yolu Tahmini, Deplasman Ekstrapolasyon Yöntemi, Sonlu Eleman Yöntemi, Yapay Zeka, Sinir Aları ve Genetik Programlama, Stress Intensity Factor, J-integral, Crack Path Prediction, Displacement Extrapolation Method, Finite Element Method, Artificial Intelligence, Neural Networks and Genetic Programming
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezde, Lineer Elastik Kırılma Mekanii (LEKM) problemleri için Gerilme iddet Faktörü (GF) ve Elasto-Plastik Kırılma Mekanii (EPKM) problemleri için ise J-integral parametrelerinin doru bir ekilde hesap edilebilmesi ve deerlendirilmesi için bir sonlu eleman analizi yapılmıtır. Bu parametreler arasındaki direk ilikiler kullanılarak bir inceleme gerçekletirilmi ve ilerideki çalımalar için bazı kılavuz bilgiler önerilmitir. Bu çalımada ayrıca karıık mod (Mod I ve Mod II) yüklemeleri altında a younluk yapısının, GF ve Jintegral deerleri üzerindeki etkileri gösterilmektedir. Ayrıca çatlak yayılımının tahmini, maksimum halka gerilme kriteri yardımı ile yapılmıtır. Son olarak, Sinir Aları (SA) ve Genetik Programlama (GP) kullanılarak, GF ve J-integral parametrelerinin deerlendirilmesi için açık formüller elde edilmitir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a finite element analysis has been carried out for accurate calculation and evaluation of the Stress Intensity Factor (SIF) in Linear Elastic Fracture Mechanics (LEFM) and J-integral in elasto-plastic Fracture Mechanics (EPFM). The direct relations between the parameters and some guide lines for future works have been investigated. This study also presents the influence of mesh refinement on the SIF and J-integral values of Mixed Mode (Mode I and Mode II) loading. Furthermore, the prediction of crack path has been performed numerically using maximum circumferential stress criterion. Finally, explicit formulations have been obtained in the evaluation of SIF and J-integral parameters using Neural Networks (NN?s) and Genetic Programming (GP).