Farklı dikim zamanlarının Brüksel lahanası (Brassica oleracea var. gemmifera) çeşitlerinde gelişme ve verime etkisi
Effects of different planting time on plant growth and yield in Brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera) cultivars
  1. Tez No: 200780
  2. Yazar: UĞUR SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLLA DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dikim zamanı, Brüksel lahanası, verim, Erzurum, Planting date, Brussels sprouts, yield, Erzurum
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısma 2005- 2006 yıllarında Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Arastırma ve Yayım Merkezi Müdürlügü'ne ait 4 No'lu deneme alanında yürütülmüstür. Deneme 4x3 faktöriyel düzenleme tam sansa baglı deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmustur. Arastırmada Brillant F1, Maximus F1, Oliver F1 ve Star F1 Brüksel lahanası çesitleri kullanılarak, farklı dikim zamanlarının bitki gelisimi ve verime etkisi incelenmistir. Arastırmada, farklı dikim zamanlarının brüksel lahanası çesitlerinde bitki boyu, yaprak sayısı, bas boyu, çapı, sayısı, agırlıgı, pazarlanabilir verim, parsele verim, dekara verim, ve basta kuru madde miktarı gibi bitki gelisimi ve verim parametreleri degerlendirilerek tespit edilmistir. Ayrıca, çesitlerin besin madde içerigi de belirlenmistir. Arastırma sonuçlarına göre, dikimin gecikmesiyle bitki boyu ve yaprak sayısında önemli derecede azalma meydana gelmistir. Bas boyu ve çapının ise, kullanılan çesit ve dikim zamanına göre degisiklik gösterdigi tespit edilmistir. Bitki basına ortalama bas sayısının erken dikimle arttıgı ve çeside baglı olarak ta degistigi gözlemlenmistir. Farklı dikim zamanlarının verim üzerine etkisinin çok önemli oldugu, dikimin geç dönemde yapılmasıyla özellikle denemenin ilk yılında verimde önemli derecede azalma meydana geldigi saptanmıstır. Arastırma sonunda en yüksek parsele (15,38 kg/parsel) ve dekara (1,7 ton/da) verim denemenin ikinci yılında Oliver F1 (II. Dikim zamanı) çesidinden elde edilmistir. Ayrıca, farklı dikim zamanlarının azot, fosfor, sodyum, magnezyum ve kalsiyum içerigine etkisinin özellikle denemenin ikinci yılında önemli oldugu tespit edilmistir. Basta kuru madde miktarının ise, çeside ve dikim zamanına baglı olarak degistigi belirlenmistir. 2007, 60
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different planting time on plant growth and yield in Brussels sprouts cultivars at Agriculture Research and Extension Center of Ataturk University between 2005 and 2006. The experiment was conducted based on Completely Randomized Design at 4x3 factorial arrangements with four replications. Brillant F1, Maximus F1, Oliver F1 and Star F1 Brussels sprouts cultivars were used as plant materials. Parameters of plant length, leaf number, head length, head size, head number, head weight, marketable yield, total and plot yield, yield per decar and dry matter in head in the cultivars were determined. Plant nutrient contents of the cultivars were also detected. Plant length and leaf number significantly decreased depending on planting time and head length and head diameters were different based on cultivars and planting time. Average head number per plant increased at early planting time and changed with planting time. Different planting times were significant on plant yield and the yield importantly decreased at late planting time. The highest yield per decare and parcel was obtained from Oliver F1 cultiver at second planting time in both of the years at the last of study. Moreover, effect of different planting times on N, P, Na, Mg and Ca nutrient elements content was statistically significant in second years of the experiment. Dry matter in head changed based on planting times and cultivars. 2007, 60