Sivas çevresinde yetişen kuşburnu (Rosa canina L.) bitkisinin gal oluşturan ve oluşturmayan bireyleri arasındaki fizyolojik değişikliklerin araştırılması
A study on physiology changes in Rosa canina L. which are gall producer and not gall producer in Sivas
- Tez No: 200839
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Rosa canina, Diplolepis mayri, gal, Kl-a, Kl-b, Karotenoid, Toplam Klorofil, Seker, Nisasta, Toplam Karbonhidrat, Kuru Agırlık, Prolin, Rosa canina, Diplolepis mayri, gall, chlorophyl a, chlorophyl b, carotenoid, total chlorophyl, sugar, starch, total carbonhydrate, dry biomass, proline
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Rosa canina L. üzerinde Diplolepis mayri Schld. tarafından olusturulan meyve galinin bitkide Kl-a, Kl-b, Karotenoid, Kl-a/Kl-b oranı, Toplam Klorofil miktarı, Toplam Klorofil/Karotenoid oranı, seker ve nisasta içerigi ve toplam karbonhidrat miktarı, kuru agırlık degisimi ve prolin miktarındaki ve seker miktarındaki degisim arasındaki iliski arastırıldı. Galli bireylerin yapraklarında Kl-a, Kl-b ve karotenoid miktarının gal olusumuyla birlikte arttıgı saptanırken, Kl-a/Kl-b oranının daha düsük bir deger aldıgı, Toplam Klorofil/Karotenoid oranında önemli bir farklılık olmadıgı tespit edilmistir. Bu bireylerin yapraklarının seker içeriginin ise gal olusumuyla birlikte kontrol grubuna göre daha yüksek bir deger aldıgı bulunurken, yapraklardaki nisasta miktarının azaldıgı tespit edilmistir. Yapraklardaki total karbonhidrat miktarında ise gal olusumunun baslamasıyla birlikte bir azalma olurken, gal olgunlasmasıyla birlikte arttıgı bulundu. Yapraklardaki kuru agırlık degisimi ile seker miktarındaki degisim arasında benzerlik vardır. Meyvelerdeki aylara göre seker degisimi ise galli meyvelerde larvanın beslenmesine baglı olarak azalmaktadır. Gal olusumuyla birlikte seker miktarındaki degisimle prolin miktarındaki degisim arasında bir benzerlik bulunmaktadır. Galli bireylerin galli meyvelerinde prolin miktarı oldukça yüksek seviyede tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Chlorophyl a, Chlorophyl b, Carotenoid, total chloropyhl concentrations, Kl-a/Kl-b ratio, Total Chlorophyl/Carotenoid ratio, sugar and starch and total carbohydrate amounts, dry biomass changes and proline and sugar amounts interaction at fruit galls of Diplolepis mayri Schld. on Rosa canina L. were studied. We found that Kl-a, Kl-b, carotenoid concentrations increased but Kla/ Kl-b ratio decreased and total chlorophyl/carotenoid ratio did not change with gall occurunce in leaves of galled plants. Sugar content at leaves of galled plants were found to be higher than sugar content of control group with galls. In contrast, starch content decreased. As total carbohydrate amount of galled plants declined with gall occurunce but increased with gall maturation. Generally, we found that dry biomass change and sugar content changes of leaves were similar. Monthly changes of sugar levels in fruits decreased depending on the nutrition of larva in galled fruits. It was also found that there is a similarity between the changes of proline and sugar levels as galls development. Proline levels were found to be very high in galled fruits of plants studied.