Gazların difüzyonu ve küresel ısınmaya etkisi
Difussion of gasses and the effect to global heating
  1. Tez No: 200919
  2. Yazar: NİLGÜN ONURSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EKBER PENAHOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Difüzyon, Gaz akımı, Küresel ısınma, Dıfussıon, Flow of gas, Global Heating
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Difüzyon, bir gazın diger bir gaz içerisinde yayılması olayıdır. Bu olayın temelde nasıl gerçeklestigini, etkilerinin neler oldugunu, yararlarını ve zararlarını iyi belirlemek gerekir. Bunu daha anlasılır hale getirmek için difüzyonun meydana gelis asamalarına kısaca deginmek gerekir. Herhangi bir A molekülü, birim zamanda, taban alanı 2 s = 4p r , yüksekligi ise molekülün ortalama kare hızına ( v ) esit olan silindirdeki bütün moleküllerle çarpısacaktır. Birim zamanda bu molekülün yaptıgı çarpısmaların ortalama sayısı: n Z = s v seklindedir. Burada n, birim hacimdeki molekül sayısını temsil eder. Bagıntı yazılırken A molekülünden baska, diger bütün moleküller durgun kabul edilir. Oysaki gerçek böyle degildir. Sadece A molekülü degil bütün moleküllerin hareketli oldukları hesaba katılmalıdır. Bir cins (homojen) gazın yogunlugu, belli bir bölgesinde diger kısmına oranla daha büyük olursa, gazı olusturan moleküllerin, ısı hareketi sonucunda yogunlugun çok oldugu yerden, az oldugu yere dogru net bir gaz akımının meydana geldigi gözlenir. Bu akım difüzyondur. Gazların difüzyonu asırlardır bilinmektedir. Fakat bu konudaki çalısmalar 19. yüzyılda sistemli bir sekilde baslamıstır. 20. yüzyılın son çeyreginde ise gazların difüzyonunun yarattıgı etkiler (olumlu ve olumsuz) çok aleni tartısılmaya baslanmıstır. Son 5 yılda özellikle küresel ısınma üzerindeki etkisi uluslararası örgütler tarafından sürekli gündemde tutularak olayın önemi vurgulanmaktadır. Bu çalısmada difüzyon olayındaki bazı kusurların olusum nedenleri yorumlanacak ve difüzyon olayının küresel ısınma üzerindeki rolü arastırılıp difüzyon katsayısının basınç ve sıcaklıga baglılıkları analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Diffusing of a gas among another one is termed as diffusion. It must be determined certainly how this event happens fundamentally, what the effects, the benefits and the harms. To make it clear progress of diffusion should be addressed. Any A molecule, in a unit time, in a cylinder which has the base area of =r2 and height is equal to the average speed of the molecule ( v ) will collide with all moles. Number of average smashes of this molecule will equal to: n Z = s v . Here, n represents number of molecules in unit volume. All other molecules are assumed as stable while the equation is written. However, actual is not so. Not only A molecule but also all molecules should be taken into account. If the density of one kind of a gas (homogeneous) is more intense in some regions than the other parts, molecules that constitute the gas will move to the less intense territories from the more intense parts in respect to the heat movement. Namely, this is diffusion. Diffusion is known for many centuries. However, systematic researches have begun in nineteenth century. Effects of gas diffusion openly begin in the last quarter of twentieth century. In the last five years, particularly, effects of gas diffusion on global heating are held on the current issue by international organizations. In this study, reasons about errors on the fact of diffusion will be interpreted, the role of the diffusion on global heating will be inquired, and associations between diffusion coefficient, pressure and heat.