Biodiesel yakıtı ile çalıştırılan bir diesel motorunda hava fazlalık katsayısı kontrolü ile azot oksit emisyonunun azaltılması
Reduction of nitrogen oxide emissions of a diesel engine fuelled with biodiesel by controlling excess air factor
- Tez No: 201068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biodiesel, egzoz emisyonu, azot oksit, hava fazlalık katsayısı, Biodiesel, exhaust emission, nitrogen oxide, excess air factor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünyadaki enerji ihtiyacı sürekli bir artıs egilimindedir. Bununla beraber bu enerji ihtiyacının büyük bir kısmının karsılandıgı konvansiyonel enerji kaynakları (kömür, petrol, dogal gaz vb.) sınırlı rezervlere sahiptir. Bu rezervlerin hızlı bir sekilde azalıyor olması ülkeleri alternatif kaynaklar bulmaya yöneltmistir. Bu alternatiflerin bir tanesi de bitkisel ve hayvansal yaglardan üretilen biodieseldir. Bu yakıt konvansiyonel enerji kaynaklarına olan bagımlılıgın azalmasını saglarken, aynı zamanda da sahip oldugu özellikler sayesinde çevreyle daha barısık bir enerji kaynagı olarak görülmektedir. Bu çevresel avantajlarının basında dogada ~%99 oranında çözünebilmesi ve kükürt dioksit, hidro karbon ve karbon monoksit gibi emisyonlarda motorine göre çok daha düsük degerlere sahip olması gösterilebilir. Bunun yanında bu yakıta kaynaklık eden bitkiler sayesinde dogadaki karbon dioksit döngüsü de daha saglıklı gerçeklesebilmektedir. Tüm bu avantajlarının yanında biodiesel yüksek viskozite, düsük ısıl deger ve bazı malzemeler üzerinde asındırıcı/çözücü etkiye sahip olmak gibi bazı olumsuz özelliklere de sahiptir. Bunlarla birlikte azot oksit emisyonlarında artıslara neden oldugu da görülmektedir. Bu sorunun asılabilmesi amacıyla çok farklı teknolojiler gelistirilmis ve denemeler yapılmıstır. Hazırladıgımız bu çalısmada; azot oksit emisyonlarının artısına bir çözüm getirmeyi amaçlamıstır. Bu amaçla 4 silindirli turbo beslemeli bir Diesel motoru üzerinde denemeler yapılmıs; performans ve emisyon degerleri alınmıstır. Deney kapsamında hava fazlalık katsayısı üzerinde yapılacak ayarlamaların emisyon degerleri üzerindeki etkisi incelenmistir. Sonuç olarak hava fazlalık katsayısının bir miktar düsürülmesi ile özellikle yüksek motor hızlarında azot oksit azaltımında verimli sonuçlar alınmıstır. Hava fazlalık katsayısının azaltılması ile tam yük sartında %2,3'lük bir güç kaybına karsılık azot oksit emisyonlarında %9,6'lık bir azalma saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
Energy demand of the world consistently shows an increase. Conventionel energy resources (coal, petrol, natural gas etc.) which are used as primary energy sources in the world, have limited reserves. Reduction of these reserves forced all countries to do researches on alternative energy resources. One of these alternatives is biodiesel which produced from vegetable oils and animal fats. Biodiesel decreases the dependence on conventional energy resources. Biodiesel also have some chemical specialities which make it cleaner than Diesel fuel. Most important advantages of biodiesel is to have %99 biodegrability at the nature and to reduce sulfur dioxide, hydrocarbon and carbon monoxide emissions . Furthermore, plants which are used as a raw material for biodiesel production make the carbon dioxide cycle better in the nature. However biodiesel have some disadvantages like high viscosity, low heat capacity and it?s also not compatible with some materials. In addition to these disadvantages biodiesel increases nitrogen oxide emissions. To solve this problem so many different researches have been done. Aim of our study is to develop a solution for the increase in nitrogen oxide emissions. For this purpose some performance and emission tests have been made using a 4 cylinder, turbo-charged Diesel engine. With in the context of this study, effects of excess air factor on nitrogen oxide emissions have been analysed. As a result of reduced excess air factor we could manage to decrease nitrogen oxide emissions by %9,6 with the power loss by %2,3.