E-devlet'in bir alt portalı olarak e-mülkiyet kavramının geliştirilmesi
Developing e-ownership concept as a subportal of e-government
  1. Tez No: 201230
  2. Yazar: AZİZ ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: nternet, e-devlet, e-mülkiyet, Takbis, Internet, e-government, e-ownership, Takbis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde bilgiye ulasmanın en kolay yolu olan internet, her konu ve soruya cevap bulabildigimiz çok genis bir bilgisayar agı haline gelmistir. nternet dünyası ve sundugu bilgi yelpazesi genisledikçe konulara göre gruplandırılmıs ana geçis kapıları olusmaya baslamıstır. Tüm dünyada ve Türkiye'de de kamu ve özel kuruluslar; internet teknolojisinin sundugu olanakları kullanarak, verdikleri hizmetleri hızlı, zaman/mekan bagımsız, rahat, çagdas ve kaliteli hale getirmek için yeni arayıs ve yatırımlara girismislerdir. Bu çalısmaların sonucu olarak gelisen elektronik devlet (e-devlet) kavramıyla vatandas ile devletin karsılıklı görev ve yükümlülüklerini elektronik iletisim ve islem ortamında yürütebilmesi olanagı dogmustur. Edevlette temel hedef, bilgi isleme kapasitesi artırılmıs, acil karar alabilen ve ihtiyaçlara hızla cevap verebilen bir devlet yapısının olusturulmasıdır. Bu çalısmada, Türkiye'de kamu kurumlarının e-devlet konusunda hangi asamalarda oldugu ve özellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü TAKBS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) projesinin e-devlet yapısındaki rolü ve önemi arastırılmıstır. Ayrıca e-devlet portalının altında veri sunumu yapacak olan e-mülkiyet portalının tasarımı ve uygulaması yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Internet, the easiest way to reach wide range of information, has nowadays become a giant network including answers to almost all questions. With the wide use of Internet, main gateways to classified subjects have been established. As in throughout the world, public and private sectors in Turkey have extensively involved in new researches and have made large amount of investments to make their service faster, more reliable and time independent by using internet technology. As a result, electronic government (e-government) concept serving citizens and public authorities to fulfil their responsibilities using Internet facilities has emerged. Main objectives of an e-government model are to enhance the information processing capacity, to improve the decision making process and to establish a fast-responsive government structure. In this study, e-government transformation of the public sector in Turkey is analysed and the role and importance of Turkish Land Registry and Cadastre Information System (TAKBIS) in the Turkish e-government structure is thoroughly investigated. Also, e-ownership portal has been designed and applied which working under e-government portal of Turkey.