Faaliyet tabanlı maliyetlendirme ve otomotiv sektöründe bir uygulaması
Activity based costing and an application in automotive industry
- Tez No: 201299
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme, Faaliyet Tabanlı Yönetim, Activity Based Costing, Activity Based Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalısmada artan genel giderlerin incelenmesi ve süreç faaliyetlerinin ölçülmesi ve iyilestirilmesi ele alınmaktadır. Firmalar, geleneksel olarak maliyet kontrol faaliyetlerini gerçeklestirirken, ürünlere genel giderleri direk isçilik veya yüzdeye göre yüklemektedir. Daha fazla direk isçilik uygulanan ürünler, gerçek genel gider kullanımlarına bakılmaksızın, genel giderden daha fazla pay almaktadır. Tüm ürünlerin genel gideri aynı oranda kullanıldıgı varsayılmaktadır. Bu varsayım, maliyetlerin önemli kısmı direkt isçilik ve malzeme giderlerinden olustugu ve ürün çesitliliginin az oldugu isletmeler için dogrudur. Son yıllardaki, endüstriyel otomasyon, esnek üretimin çıkısı ve ürün çesitligin artması genel giderlerin, direkt giderlere oranını artırdı. Üretim isletmelerde artan müsteri hizmeti kavramı da genel giderleri artırdı. Teknolojik yatırımların artması, direk isçilik ihtiyacı azaltırken, genel giderini artırmaktadır. Esnek takımların kurulması ile direkt ve endirekt isçilik arasındaki farkı ortadan kaldırmaktadır. Ürün yapıları daha karmasık olunca, kaynakların önemli bir kısmı mühendislik gelistirme, satıs reklamları, satıs sonrası hizmetler için ayrılmak zorundadır. Bu pahalı genel gideri her ürün farklı bir sekilde kullanmaktadır. Geleneksel maliyet muhasebesi sistemi, genel gideri kullanıma göre yüklemedigi için, maliyet saptırılmıs olarak hesaplanmaktadır. Faaliyete dayalı maliyetlendirme, yöneticilere gelismis analiz ve rapor araçları saglamaktadır. Faaliyete dayalı yönetim, faaliyete dayalı maliyetlendirme ve diger sürekli iyilestirme araçların sagladıgı verileri kullanarak faaliyet yönetimi için gereken bilgiyi saglamaktadır. Faaliyete dayalı yönetim ile birlikte çalısan takımları; is süreçlerini yeniden yapılandırabilir, israfı önleyebilir, çevrim süresini azaltabilir ve tüm bunları isletme karını artıracak sekilde yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study is dedicated to hadling increased overhead cost and measuring and improving process cost. Companies have traditionally accomplished controlling goals by allocating overhead to products on the basis of direct labor utilization. Products with more direct labor received more overhead, regardless of how many overhead services they actually consumed. All products were assumed to consume overhead in the same proportion -a safe assumption when the majority of costs were direct labor and direct material. The proportion of overhead cost to direct cost has increased dramatically in recent years as a result of increased product complexity and the application of industrial automation and flexible manufacturing systems. An increase in the service-related component of manufacturing has also driven increases in overhead. Investment in technology continues to decrease the need for direct labor while increasing the overhead component of cost. The distinction between direct and indirect labor is becoming blurred with the formation of flexible work teams. As products become more complex, significant resources become necessary for engineering development, sales promotions, and after-market customer support. Each product consumes these expensive overhead services in different quantities. Because traditional accounting systems do not allocate overhead activities based on usage, costs become distorted. Activity based costing provides operating managers with improved and analysis reporting capabilities. ABM provides information for managing activities using ABC data and other tools to achieve continuous improvement. ABM is a method for not only reporting costs but also for managing them. With ABM data, teams are empowered to re-engineer business processes, to identify waste, to reduce cycle times, and to accomplish these tasks profitably.