Sektörel lojistik yönetimi sistemlerinde depo tasarım metodolojisi
Warehouse design methodology in sectoral logistics management systems
- Tez No: 201308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, depolama operasyonları, sektörel lojistik sistemler, ideal gıda depo tasarımı, ideal tekstil depo tasarımı, Logistics, warehousing operations, sectoral logistics systems, optimum food warehouse design, optimum textile warehouse design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezin amacı, sektörel farklılıkların, lojistik sistemlerde yarattıgı farklılıklar dogrultusunda ideal depo tasarımlarında dikkat edilmesi gereken fonksiyonların, tasarım metodolojisi altında önemine dikkat çekmektir. Üretim maliyetlerinin önemli bir kısmını lojistik süreçlerdeki maliyetler olusturdugundan lojistik operasyonlar firmaların rekabet yetenegini belirlemede hayati bir rol oynamaktadır. Bir depo içerisinde söz konusu olan lojistik maliyetler ise, büyük ölçüde tasarım asamasında belirlenmektedir. Bir depo tasarımı genel olarak, fonksiyonel bir tanımlamadan yola çıkıp teknik özellikler boyunca devam ederek ekipman seçimi ve yerlesim planının belirlenmesine kadar süregelen bir prosestir. Bu sürecin her adımda amaca iliskin performans kriterleri (maliyetler, hammadde miktarı, depolama kapasitesi, yanıt süreleri) ile hareket edilmelidir. Bu çalısmada sektörel farklılıkların etki ettigi depo tasarımına iliskin iskelet yapı ele alınmıstır. Arastırmada, depo tasarımında veya depo alt sistemlerinde karsılasılan problemler analiz edilmektedir. Bu çalısma içerisinde lojistik süreçler kapsamında depo yönetimi ve depolama fonksiyonunun önem ve gerekliligi vurgulanmaktadır. Depo karakterizasyonuna, depo tasarımının genel taslagına ve yerlesim planı bazlı detaylı bir depo tasarımının elemanlarına (malzeme tasıma araçları, raf sistemleri vb.) iliskin baslıklar irdelenmektedir. Ayrıca, tekstil ve gıda depolarında yapılan tasarım uygulaması ile iyilestirme önerileri ve deponun modellenmesine iliskin bir çalısma sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This article is a report on the optimum warehouse design that has different properties cause of the sectoral disparities and optimum warehouse design functions in design methodology. Logistics operations play a vital role in determining a company?s competitiveness, since logistics costs constitute an important part of the overall production costs. The logistic costs that are made inside a warehouse are to a large extent determined during the design phase. Typically, a design is a process that runs from a functional description, through a technical specification, to equipment selection and determination of a layout. In each stage of this process, target performance criteria (costs, throughput, storage capacity, response times) have to be met. In this work, a framework for warehouse design is discussed. In the research, problems that are encountered during the design of a warehouse or a warehouse subsystem are analyzed. Within this study the importance and the need of warehouse management and warehousing function in the logistics processes are emphasized. The captions concerning warehouse characterization, the general draft of warehouse design and the components of a detailed warehouse design based layout (material handling equipment, the systems of shelf etc.) are examined. In addition, improving suggestions and a study related to modeling the warehouse with a warehouse design practice in an existing warehouse that is belong to food and textile companies are presented.