İpoteğe dayalı konut finansman sisteminin (mortgage),tüketicilerin konut talebine olası etkileri
The Probably effect of the hypotech based housing finance system on the consumers' demands
  1. Tez No: 206086
  2. Yazar: YUNUS BAHADIR GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut ihtiyacı ve Talebi, İpoteğe Dayalı Uzun Vadeli KonutFinansmanı, Yeni Konut Finansman Sisteminin Olası Etkileri, Housing needs, housing demands, long term hypotech housingfund system, probable effects of new housing fund system
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Konut sahibi olabilmek insanların en temel ihtiyaçlarından biridir. Bir ülkedekiinsanların bu ihtiyaçlarının karşılanması, o ülkedeki huzur ve refahın yükselmesiaçısından son derece önemli olduğu gibi sosyal devlet ilkelerinin gerekliliklerinden biriolarak kabul edilir. Yıllardan beri süregelen konut sahibi olma isteği insanlarınbirikimlerini ve harcamalarını yönlendiren en önemli faktörlerden biri olmuştur.İnsanların harcama yapıları ve birikimleri de şüphesiz ekonominin geneli açısındanson derece önemlidir. Dolayısıyla insanların konut sahibi olması için gerekli olanfinansmanın nasıl ve ne düzeyde karşılandığı en başta inşaat sektörü olmak üzeretüm ekonomiyi ilgilendiren ve önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.Bu ve benzeri gereklilikler, dünyada yeni sistemlerin ve düzenlemelerinoluşturulmasına neden olmuştur. Bunlardan belki de en önemlisi, Türkiye'de de yeniyasalaşan ve çok yakın bir zamanda uygulanacak olan uzun vadeli ipoteğe dayalıkonut finansman sistemi (Mortgage) dır. Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler için yeni,gelişmiş ülkeler için uzun bir geçmişi olan bu modelin uygulanması sonucunda, gerekkonut talebinin gerekse ekonominin genelinin bundan nasıl etkileneceği ve bumodelin artan konut ihtiyacını ne ölçüde karşılayacağı, ekonomideki aktörlerinhareket tarzlarını yönlendirmesi için cevaplandırılması gereken sorulardır.Bu çalışmanın amacı öncelikli olarak konut ihtiyacındaki artışı ve Türkiye dekifinansman yapısını incelemek, Mortgage sistemini ve dünyada ki uygulamalarınıtanıtmak, daha sonra ise varsayımlarla gerçekleştirilen bir anketle yaratacağı olasısonuçları ve bu sonuçların etkileri belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Possessing a house is one of the basic needs of human beings.Meeting thehousing needs of the people is exceedingly important in terms of saving the peaceand welfare and it is addmitted to be one of the requirements of being a socialstate.The desire of owning a house has been one of the most important facts thatdirect the savings and investments of human beings.No doubt that,the spendingmanner and savings of people is fairly important in view of the generaleconomy.Therefore, meeting the required financial needs for housing is an importantmatter that primarily interests the construction sector and the whole economy and itmust be seriously considered.This case and the similar requirements brought new sysystems and newarrangments in the world.Probably,the most important of all is (Mortgage) a housingfund system wihich is lead to long term hypotech and just became lawful in Turkeyand will be applied in a near future.This system is new for Turkey and developingcountries but it has a long history for the developed countries.There is a number ofquestions such as how will this system effect the housing demand and the generaleconomy and to what extend will this model meet the growing demand.It is importantfor the the actors in economy to determine their acting ways.The primar aim of this study is to investigate the increase of housing needsand the financial structure in Turkey,introduce Mortgage system and its world-wideapplications,afterwards to assess its probable results and effects by means of anassumptive inquiry.