İş akış yönetim sistemi
Workflow management system
  1. Tez No: 201373
  2. Yazar: SELİM GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU DİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: s akıs yönetim sistemi, esneklik, genisleyebilirlik, Workflow management system, flexibility, expandabil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
s akısı, dokümanların, bilgi ve islerin, tanımlanmıs kurallar çerçevesinde belirli bir hedefe ulasmak için katılımcılar arasında dolasımını saglayan süreç otomasyonudur. s akıs yönetim sistemleri, is akıslarının modellenmesi ve grafiksel olarak tasarlanması için grafiksel bir tasarım aracı ile, tasarlanan akısların yürütülmesi ve yönetilmesini saglayan bir is akıs motorundan olusur. Mevcut is akıs yönetim sistemleri ve bu sistemler ile hazırlanan süreçler arasında sıkı sıkıya bir baglılık olması, çok fazla degisime imkan vermemesi ve hazırlanan her yeni süreç ile beraber sistem üzerinde degisiklik yapılmasının gerekmesi is akıs yönetim sistemleri konusundaki problemlerin basında gelmektedir. Bu tezin amacı, genel tanımları ortaya konmus bir is akıs yönetim sisteminin gelistirilmesi yanında esnekligi ve genisleyebilirliligi arttıracak özelliklerin olusturulmasını saglamak, sistem ve çalıstırılacak süreçlerin birbirlerine olan baglılıklarını mümkün olan en üst seviyede ortadan kaldırarak aynı is akıs yönetim sisteminin farklı gerçek yasam uygulamalarında degisiklik yapılmaksızın kullanılmasına imkan vermektir. Çalısma sonucunda, herhangi bir konuda is akıs süreci hazırlanabilen ve bu süreci çalıstırmak için herhangi özel bir degisikligin yapılmasına gerek duyulmayan genel bir is akıs yönetim sistemi hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Workflow is concerned with the automation of procedures where documents, information or tasks are passed between participants according to a defined set of rules to achieve, or contribute to, an overall business goal. Workflow management systems are composed of a graphical workflow definition tool for workflow design and a workflow engine to manage and enact this workflow. Some of the major problems about workflow management systems are having extreme relations between system and processes, not making changes on system possible too much and having to modify system for every new designed process. The goal of this thesis is not only to develop a well defined workflow management system but also to provide features for increasing flexibility and expandability and minimizing the relation between system and processes to achieve using same workflow management system in different real life applications without modifying any features. The result of this work is a workflow management system that any workflow process can be designed and run without modifying any features.