Katı atık yönetiminde optimal planlama için bulanık doğrusal programlama yaklaşımı
A fuzzy linear programming approach for optimal planning in solid waste management
  1. Tez No: 201374
  2. Yazar: NEZİR AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solid waste management, fuzzy logic, fuzzy linear programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Katı atık yönetimi belediyeler ve ilgili kuruluslar için stratejik bir görevdir. lgili kuruluslar bütçelerinin bir kısmını katı atıkların bertarafı için ayırmak zorundadırlar ayrıca bu miktar tüketimle beraber artmaktadır. Diger taraftan bu kuruluslar bütün katı atıkların bertarafı için olusan maliyetleri azaltmanın yöntemlerini arastırmaktadırlar. Baska bir deyisle belediyeler ve ilgili kuruluslar katı atıkları bertaraf etmek zorundadırlar aksi takdirde toplumun saglıgı ve çevre büyük bir risk altına girecektir. Katı atıkların bertarafı bes faaliyetten olusmaktadır. Bunlar; toplama, tasıma, isleme, yakma ve düzenli depolamadır. Bütün bu faaliyetler karsılanması gereken maliyetlerden olusmaktadır. Olaylar gerçek hayatta çok karmasık ve dilseldir. Bu yüzden olayları matematiksel olarak ifade etmek çok zor olmaktadır. Çalısmamızda bir sistemdeki katı atıkların toplanmasında, tasınmasında, islenmesinde, yakılmasında ve düzenli depolanmasında maliyet minimizasyonunu arastırdık. Sistemde üç toplama merkezi, iki isleme merkezi, iki yakma merkezi ve iki düzenli depolama sahası bulunmaktadır. Ayrıca gerçek hayattaki gibi sistemden toplanan katı atık miktarını göz önünde bulundurduk. Bu durumu bulanık lineer programlama ile ifade ettik. Bulanık lineer programlamayı uygulamamızın sebebi kesin olmayan parametre ve amaç fonksiyonunun olmasıdır. Çalısmamız altı bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde konuya giris yapılmıs, ikinci bölümde katı atıklar hakkında genel bilgiler verilmis, üçüncü bölümde ise katı atık yönetimi, katı atıklar ve katı atıkları bertaraf yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunulmustur. Dördüncü bölümde modelimizi uyarladıgımız bulanık lineer programlama yöntemi ve bulanık mantık anlatılmıstır. Besinci bölümde bulanık lineer model sunuldu ve sunulan bu model sayısallastırılarak çözülmüstür. Sayısallastırdıgımız modelin çözülmesinde bir lineer ve tamsayılı modelleme programı olan WinQSB kullanılmıstır. Çözülen modelin analizi besinci bölümde yapılmıs sonuçlar tartısılmıstır. Son bölümde çalısma sonuçlandırılarak gelecek çalısmalarla ilgili yorumlarda bulunulmustur. Anahtar Kelime: Katı atık yönetimi, bulanık mantık, bulanık lineer programlama.
Özet (Çeviri)
Solid waste management is a strategic issue for municipals and related corporations. Because related corporations must allocate some of their budget for the disposal of the solid wastes, and this budgets increase with the increasing of consumption. On the other hand, they are seeking to reduce cost minimizing of disposal for all types of solid wastes. In other words, they have to dispose wastes; otherwise the community?s health and environmental conditions will be under high risks. The elusion of solid wastes involves five activities to do. These activities are collection, transportation, treatment, incineration and land-filling. All of these activities have a cost to be supported. In the real life the incidents are very complicated and often linguistic. Because of that it is very difficult to adapt these incidents to the mathematical programs. In this dissertation we searched about the minimum costs for collection, transportation, treatment, incineration and land-filling of the solid wastes in a system, that has three collecting centers, two treatment centers, two incineration centers and two land-filling centers. Also we considered the real life condition about the quantity of the solid wastes that are collected from the system. In this concern, fuzzy linear programming model is developed to address these problems. Because of the uncertain nature of the parameters and decision makers? aspiration levels for the goal, fuzzy modeling approach is employed in the model. This study consists of six sections. In the first section, the topics of the study is introduced, in second, general knowledge about the solid wastes is expressed, in third, detailed data about solid waste management, solid wastes and disposal techniques about solid wastes are expressed. In the fourth section, fuzzy logic and fuzzy linear programming that employed to the proposed model is explained. In the fifth section, the fuzzy linear program is proposed; the proposed model is digitized and solved. Proposed model is solved by a linear and integer modeling program that named WinQSB. Also in the fifth section, results are analyzed and optimal solution is explained. In the last section the study is concluded and comments about further studies is expressed.