Su üzerinde yüzen yeni turizm ve yaşam alanları yaratma arayışı üzerine bir araştırma
A research about creating new floating tourism and social areas on water
- Tez No: 201403
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Mimarlık, Turizm, Marine, Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Su Üzerinde Yasam, Küresel Isınma, Seyahat ve Turizm Yapıları, Yüzen Evler, Yüzen Sehirler, Living on water, Global warming, Travel and tourism building, Floating Houses, Floating Cities
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
nsanlık tarihi boyunca su üzerinde yerlesimlere rastlanmaktadır. Kamboçya ve Tayland gibi Uzakdogu ülkelerinde bir yasam sekli olan ?su üzerinde yasam?, gelismis Avrupa ülkelerinde, Amerika ve Kanada'da teknoloji destegi ile birlikte yepyeni bir boyut kazanmıstır. Suyla problemli bir iliski içinde olan Hollanda'da son 20 yılda yüzen evler, yüzen mahalleler projelendirilmis, insa edilmis ve Hollanda, biraz olsun suyla olan savasında öne geçebilmistir. Seyahat olgusu zaman içerisinde, özellikle Sanayi Devrimi sonrasında gelisim göstererek, is dısında tatil amaçlı seyahatler yapılmaya baslanmıstır. Bu seyahatler, kisinin öznel ortamının dısına çıkarak yeni kültürlerle tanısmasına olanak vermis ve bireysel gelisimine katkıda bulunarak dünya vizyonunu artırmıs, bu seyahatler modern insanı olusturan ögelerden biri haline gelmistir. Seyahat kültürü gelistikçe, seyahat araçları da degisim göstererek çaga ayak uydurmuslardır. Günümüzde, büyük yolcu gemileri 3000 kisilik yolcu kapasiteleri ile neredeyse yüzen sehirler haline gelmislerdir. Bugün mimar ve mühendisler yüzen büyük tatil köyleri-ada projeleri üzerinde çesitli çalısmalar yapmaktadırlar. Bunlar aynı anda 10.000 yolcuyu bir arada barındırabilecek, üzerinde otellerin, yüzme havuzlarının, marinaların olacagı kalabalık yüzen tatil köyleri, yüzen sehirler olacaklardır. Deniz üzerinde yasam, bilim adamlarını ve mühendisleri heyecanlandıran bir konu olmustur. Önümüzdeki yüzyıl içinde küresel ısınma sebebiyle deniz seviyesinin yükselmesi ile birlikte kıyılardan açıkta, deniz ve okyanuslar üzerinde yeni yasam alanları ihtiyacı gündeme gelecektir. Bunlar bir milyona varan nüfuslarıyla tümüyle yüzen sehirler olacaklardır. Bunun için, uzun yıllardır üzerinde çalısılan projeler mevcuttur. Bu sehirlerin teknik olarak yüzdürülmesi ve hukuksal mesleleri tümüyle incelenmesi gereken önemli bir konudur. Karada yeterli genisleme alanı bulamayan yerlesik sehirler, kendilerini denizin üzerine dogru uzatmayı tercih edeceklerdir. Bu uzanma, bir eklenti-uzantı seklinde veya kıyıdan açıkta mekiklerle anakaraya baglanan bir sistemde olacaktır. Bagımsız yüzen sehirler ise sürekli hareket halinde dünya denizlerinde dolasacaklardır. Sözünü ettigimiz, su üzerinde kurgulanacak bu yeni yasam formatları birçok mimari, teknik ve sosyal soruyu da beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of the mankind, settlements on water can be found. ?Living on water? is a lifestyle in countries like Kampuchea, Thailand and Far Eastern Countries. On developed countries like USA, Canada and European Countries this lifestyle has a brand-new dimension with the support of the advanced technologies. During the last 20 years floating houses and neighborhoods has been designed and built in the Netherlands; thus the Netherlands go to the fore on its struggle against the water. Traveling, especially after the Industrial Revolution, has been improved and vacations besides the business trips have been started?These trips, have assisted mankind?s personal development by taking them out of their subjective environment and has given them the opportunity to meet new cultures. This also increased their vision about the world and become one of the most important elements of the modern human. As the culture of traveling improves, the means of travel has also been improved and kept up with the modern era. Nowadays, big cruise ships with their 3,000 passenger capacity have almost become floating cities. Today, architects and engineers are working on various projects of big floating resort-islands. These floating resorts will have their own marinas and swimming pools and accommodate 10,000 passengers at any given time. For the scientists and engineers, the subject of living on the sea is always a subject of excitement. Within the next centennial due to the global warming the sea-level will increase and the need of new living areas on the seas and oceans will determine the agenda. Because of this, there are projects available, which have been studied for long years. These will become entirely floating cities with their population of around one million. The technique of floating these cities and legal issues behind are important matters and has to be studied very carefully. Since the cities on land have no area left for expansion, they will prefer to extend themselves towards the sea. This expansion will be in the form of an addition-extension or with the help of the shuttles connecting the off-shore and land. Stand-alone floating cities will cruise all around the world constantly moving. The subject of life on the water will bring many architectural, technical, social and legal questions alongside.