Uçucu küllerin agrega olarak beton üretiminde kullanılması
Usage of fly ash as a aggregate in the production of lightweight concrete
- Tez No: 201440
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Peletleme işlemi, Uçucu kül agregası, Hafif beton ve Dayanım, Fly ash, Pelletization, Fly ash aggregate, Lightweight concrete and Strength
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Uçucu kül kömüre dayalı termik santrallerden atık malzeme olarak elde edilmekte ve Türkiye'de yılda 15 milyon ton uçucu kül üretilmektedir. Ancak bu uçucu küllerin kullanım oranı çok düşük seviyelerdedir. Uçucu küllerin fiziksel, kimyasal ve mineralojik özellikleri incelendiğinde, bunların inşaat sektöründe rahatlıkla kullanılabileceği ve dolayısıyla bir yandan malzeme ve enerji üretiminde ekonomi sağlanırken diğer taraftan çevre kirliliğinin önlenmesi ile ekolojik dengenin korunmasının da mümkün olacağı görülmektedir. Bu çalışmada, farklı özellikli uçucu küllerden bentonit katkılı peletlerin üretilmesi, bu peletlerin hafif beton üretiminde agrega olarak kullanılması, betonun mekanik özelliklerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve Türkiye'deki uçucu kül kullanım alanlarını genişletme çabalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarda kullanılan endüstriyel katı atık olan uçucu kül; Çayırhan, Orhaneli Seyitömer, Çatalağzı, Tunçbilek ve İskenderun Sugözü termik santrallerinden getirilmiştir. Deneysel çalışmaların ilk aşamasında uçucu kül numunelerinin kimyasal ve fiziksel özellikleri tespit edilmiş ve bentonit katılması ile pelet numuneler üretilmiştir. Üretilen peletlerin yaş basma, kuru basma, yaş düşme sayısı, pişmiş pelet basma dayanımı, nem ve boyut analizleri yapılmıştır. Deneysel çalışmaların ikinci aşamasında ise uçucu kül agregaların birim ağırlığı, özgül ağırlığı, elek analizi, su emme oranı ve magnezyum sülfatta don kaybı tespit edilmiştir. Son olarak uçucu kül agregasından elde edilen hafif betonun birim ağırlığı, su emme oranı, basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı özellikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fly ash is industrial waste from the coal generating thermal power plant. The fly ash is produced more than 15 million tones for year in Turkey, but only a small amount is utilized. When investigating chemical, physical and mechanical properties of fly ashes, we can see the large scale utilization in the construction sector and so on one hand we can manufacture material and energy production with a lower price and in the other hand with preventing the environ pollution we can protect the ecology balance. This study aimed to pellet specimens are manufactured from different power plant fly ashes and bentonite (as additive), this pellet specimens are used as a aggregate in production of lightweight concrete, the effect on the mechanical properties of the lightweight concrete is evaluated and the effort of expending the area of using fly ashes in Turkey is contributed. Industrial solid waste fly ashes in the experimental study were used and came from power plant Çayırhan, Orhaneli, Seyitömer, Çatalağzı, Tunçbilek and İskenderun Sugözü. In the first stage of the experimental studies, the chemical and physical properties were determined and pellet specimens were manufactured. Fresh knock, fresh crush, dry crush, sintered crush, moisture content and size of pellet specimens were analyzed. In the second experimental studies unit weight, specific gravity, sieve analyze, water absorption and lose freezing in the magnesium sulfate solution were determined. Finally, unit weight, water absorption, compressive strength and tensile splitting strength of lightweight concretes were determined, which are produced from fly ash aggregate.