Değişik oranlarda SiC içeren aluminyum matrisli kompozitlerin birleştirilmesi
- Tez No: 201462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: SiC Takviyeli Alüminyum Matrisli Kompozit, Toz Metalurjisi, TIG Kaynagı, SiC reinforced Aluminium Matrix Composites, Powder Metallurgy, TIG Weldıng
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bugün geleneksel malzeme kullanarak teknolojinin tüm gereksinimleri karsılanamamaktadır. Bu nedenle, kompozit malzemeler gelistirilmeye basladıkları günden itibaren geleneksel malzemelerin yerini almaktadır. Özellikle uzay, uçak ve otomotiv sanayi gibi sektörlerde bu malzemelerin kullanımı oldukça artmaktadır. Üretim yöntemleri katı ve sıvı hal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır; bilinen en eski üretim metodu toz metalurjisi yöntemidir. Katı hal üretiminde seçilen matris ve tasıyıcı malzemeye baglı olarak toz metalurjik üretim özellikle SiC takviyesi gibi sert yapıların takviyesinde tercih edilmektedir. Kullanım alanı gittikçe artan kompozit malzemelerin birlestirilmesinde degisik yöntemler kullanılmaya baslanmaktadır. Birlestirme yöntemi, MMK'lerin özelliklerini degistirebilir bu nedenle uygun birlestirme yöntemleri uygulanmalıdır. Bu çalısmada, degisik oranlarda SiC içeren alüminyum matrisli kompozitlerin toz metalurjisi yöntemiyle üretim asamaları ve üretilen kompozitlerin TIG kaynak yöntemi ile birlestirilmesi üzerine çalısılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today it is not possible to provide technologies all requirements with using traditionial materials because of this composite materials take traditional materials places since the day have been producing. They have been developing especially in aerospace, aircraft, and automotive endüstries. Manufacturing methods divide into two groups solid state and liquid state, the oldest method that is known is powder metallurgical method. In this case by solid state manufacturing especially reinforcement as though as like SiC, due to chosen matrix material and reinforcement, powder metallurgical manufacturing is preferred. Different joining metods have been developed because mmcs have been used in many areas recently. In thıs study, we deal with manufacturing processing of aluminium matrix composites with SiC reinforced with powder metallurgy method and joining this composites with TIG welding method.