Divriği pelet konsantresinden kompozit pelet ve demir tanesi üretimi
The production of composite pellets and iron nuggets from Divrigi pellet concentrate
- Tez No: 201467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHLİS NEZİHİ SARIDEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit pelet, demir tanesi, demir oksit, redüksiyon, baziklik oranı, Composite pelllet, iron nugget, iron oxide, reduction, basicity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son yıllarda klasik pisirilerek sertlestirilen peletlerin yerine, sogukta sertlesebilen peletler ve redükleyici madde ilaveli kompozit peletler gelistirilmeye çalısılmaktadır. Bu peletlerin kullanımına uygun pik demir üretim teknolojileri de pilot tesis boyutundan sanayi boyutuna dogru bir gelisim göstermektedir. Bu yeni hammadde ve yeni üretim teknikleri, hem demir çelik üretiminde yüksek fırının yerini alabilecek yeni teknolojiler ortaya koymakta, hem de düsük kaliteli hammaddelerin kullanılabilmesine olanak saglamaktadır. Bunun yanında düsük isletim maliyeti, yüksek üretim hızı ve yüksek verimlilik gibi avantajlara da sahiptir. Katı redükleyici ve katkı malzemeleri ilave edilerek üretilen kompozit peletler, yüksek sıcaklıklarda (1350-1400°C) ve kısa sürelerde (10-20 dk.) redükleyici ergitme prosesiyle pik demire yakın bilesimde bir ürün verecek sekilde kullanılabilmektedir. Bu çalısmada, Divrigi manyetit esaslı demir cevheri konsantresi, redükleyici madde (kok kömürü) ve katkı malzemesi ilavesiyle kompozit pelet halinde üretilmis ve bu kompozit peletler, farklı sıcaklık ve sürelerde, degisik cins ve miktarlarda katkı malzemeleri ilavesiyle redükleyici ergitme islemine tabi tutulmuslardır. Yapılan deneylerle pik demirle benzer kompozisyona sahip demir tanesi elde edilmeye çalısılmıstır. Deney sonuçlarına göre, sıcaklık, uygun demir tanesi eldesine ve kalitesine olumlu katkıda bulunmaktadır. Baziklik oranı ise belirli bir optimum degerde olmalıdır. Redükleyici ergitme prosesinde 1400oC sıcaklık, 15 dk. süre ve 0,70 (MgO+CaO)/(Al2O3+SiO2) baziklik oranı en uygun proses sartları olarak belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Recently the cold bonded pellets and reducer containing composite pellets have been developed instead of traditionally hardened pellets by sintering. The ironmaking technologies appicable to these kind of pellets continue to improve from pilot plant scale to the commercial scale. These new raw material and production technologies are capable of taking the place of blast furnace technology and using law grade raw materials. Furthermore, they have advantages like low operation costs, high production rates and high productivity The composite pellets produced by mixing solid reducer and some additives, can be used for pig iron like products at high temperatures (1350-1400°C) and in a short time (10-20 dk.) by reducing melting process. In this study, composite pellets are produced by mixing Divrigi magnetite iron ore concentrate, reducer (coke) and additives. These composte pellets are reduced and melt in various temperature and periods with different kinds and amounts of additives. As the result of experiments the iron nuggets with the similar compositon of pig iron, has been tried to be produced. According to the experiment results, temperature effects the proper iron nugget produciton and its quality. Basicity of the slag should be an optimum value. In the process of reducing melting, 1400°C as temperature, 15 min. as reducing time and 0,70 as (MgO+CaO)/(Al2O3+SiO2) basicity have been determined as the most appropriate process conditions.