Konservatuvar işlevli okullarda mekânların akustik performanslarının geliştirilmesine yönelik fiziksel müdahale uygulamalarına ilişkin öneriler Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarı örneği
Recommendations on physical intervention practices for improving the acoustic performance of spaces in schools with conservatory function Ondokuz Mayis University State Conservatory example
  1. Tez No: 659016
  2. Yazar: ASLIHAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konservatuvar, Akustik, İç Mekân, Kayıt Stüdyosu, Konser Salonu, Derslik, Yapı Malzemeleri, Conservatory, Acoustic, Interior, Recording Studio, Concert Hall, Classrooms, Building Material
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ses kavramı dünyanın ilk oluşum anından beri var olan bir titreşim olarak algılanabilir. İnsan ve maddesel ortamların var olduğu her yerde ses kavramı da vardır. Sesin var oluşu ve insanların çeşitli ihtiyaçlar doğrultusunda yapı tasarlamasıyla birlikte sesin yapı içerisinde ne kadar yayılması ya da sönümlenmesi gerektiği de önemli bir konu olmuştur. Bu sayede akustik kavramı ön plana çıkıp tasarımlarda önemli bir konu ve ölçüt haline gelmiştir. Mimari akustik kavramı geçmişten günümüze kadar tasarlanan binalarda hep önemli bir detay olarak ele alınmıştır. Ülkeler akustik kavramı daha iyi anlayıp çözümlemek için gerekli yönetmelikler çıkarıp bu yönetmelikler dâhilinde yapılar tasarlamışlardır. Çalışmanın kapsamında; konservatuar hacminde bulunan derslik, kayıt stüdyosu ve konser salonlarının akustik açıdan incelenip bu mekânlarda hangi malzemelerin neden ve niçin kullanılması gerektiğini ele alıp detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Ele alınan hacimlerin akustik konforu en iyi şekilde sağlaması için malzeme seçimi ve akustik konfor parametreleri dikkate alınıp anlatılmıştır. Akustik konfor koşulları sağlanmasını test etmek için kullanılan ölçüm yöntemlerinden bahsedilmiştir. Ulusal ve uluslarası mevzuatlar incelenip karşılaştırılmıştır. Tezimizde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarında bulunan derslik, kayıt stüdyosu ve konser salonları bu kapsamlarda ele alınmış ulusal ve uluslararası yönetmelikler çerçevesinde mevcut akustik önlemlerinin değerlendirilmesi ve akustik performanslarının artırılması açısından uzmanlardan önce, ilk etapta yapılabilecek ek müdahalelerin belirlenmesi yapılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of sound can be perceived as a vibration that has existed since the world's first occurrence. Wherever human and material environments exist, there is also the concept of sound. With the existence of sound and the design of the people in line with various needs, how much the sound should be propagated or damped in the structure has also been an important issue. In this way, the concept of acoustics has become an important subject and criterion in designs. The concept of architectural acoustics has always been considered as an important detail in buildings designed from the past to the present, and has been carefully considered within the necessary measures. Countries have issued the necessary regulations to better understand and analyze the acoustic concept and designed structures within these regulations. Within the scope of the study; The classrooms, recording studios and concert halls in the conservatory volume are examined acoustically, and which materials are used in these spaces, why and why are used and explained in detail. In order to provide the acoustic comfort in the best way, the material selection and acoustic comfort parameters are considered and explained. Measurement methods used to test whether the volume provides acoustic comfort conditions are mentioned. National and international regulations were examined and compared. In our thesis, the classrooms, recording studios and concert halls in the State Conservatory of Ondokuz Mayıs University have been handled in this context, in order to evaluate the existing acoustic precautions and to increase their acoustic performances within the framework of national and international regulations, additional interventions that can be made at the first stage were determined and recommendations were made.