Veri tabanı sistemlerinde sorguların optimizasyonu
Query optimization in database systems
- Tez No: 201496
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ŞAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sorgu Optimizasyonu, Maliyet Tabanlı Optimizasyon, Bulussal Optimizasyon, Anlamsal Optimizasyon, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, liskisel Cebir, Yapısal Sorgulama Dili (SQL)?????????????????????????., Query Optimization, Cost Based Optimization, Heuristic Optimization, Semantic Optimization, Database Manegement Systems, Relational Algebra, Structural Query Language(SQL)?????????????????????????.
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bilgisayarların çıkısı ve gelismesiyle her geçen gün biraz daha degisen ve gelisen bir dünyada yasamaktayız. Bilgisayarlar yasantımıza bir çok kolaylık katmakta, yapılan islerin yükünü hafifletmekte daha iyi sonuçlara daha iyi ve daha kısa yollardan ulasmamızı saglamaktadır. Bilgisayarlar aynı isi otomatik olarak ve daha verimli yapacagından insan kaynaklı hatalar en aza indirgenir. Veritabanları çok sayıda veriyi depolayan sistemlerdir. Günümüzde pek çok alanda veritabanlı bilgisayar sistemlerinin kullanılmasından dolayı, özellikle kesintisiz kullanıma açık sistemlerde (Internet üzerinden 24 saat islemcili sistemler), veriler hızla artmakta ve veritabanları aynı oranda hızla büyümektedir. Bu büyüyen veritabanlarında sorguların optimum zamanda çalıstırılması önemli ve güncel bir arastırma konusu olmustur. Tezde bu amaç dogrultusunda veriye erisimi kolaylastıran, zaman ve hız kazandıran Sorgu Optimizasyon Teknikleri (Maliyet Tabanlı/Cost Based, Bulussal/Heuristic, Anlamsal/Semantic Optimizasyon) incelenmistir, daha sonra sorgulamaları iyilestiren mevcut tekniklerin SQL SERVER 2000 veritabanı sistemi üzerinde yapılandırılan Bilgisayar Programları C# programlama dili kullanılarak yazılmıs ve gerekli zaman ölçümleri yapılarak, teknikler kıyaslanmıstır.
Özet (Çeviri)
After the invention of computers our world is getting more different. Computers make our life easier and improve the quality of our life. We can get better results with using shorter time and better ways. This reduces human errors since computers can be used for the same work automatically and effectively. Databases are systems which contain lots of data in. Nowadays data increases very fast because of the internet based applications which work 24 work without stopping and therefore these database systems grow with the similar rate. Therefore executing queries in an optimum time becomes a very important research area currently. This thesis focuses on this aims to investigate Query Optimisation Techniques (Heuristic, Cost, Semantic...) in order to decrease the time and the cost of the execution. During the researching of the thesis, application programmes were coded using C# programming language based on SQL SERVER 2000 and then necessary time measurements have been done and the techniques have been compared with each other.