Optical tactile array sensor for lump detection in soft tissue
Yumuşak dokuda yumru algılamak için optik algılayıcı dizisi
- Tez No: 201563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Biotechnology, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokunsal algılayıcı dizisi, yumru tespiti, dokunsal haritalama, dokunarak muayene, optik algılayıcı, Tactile array sensor, lump detection, tactile mapping, palpation, optical sensor
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dokunsal bilginin pek çok alanda büyük önemi bulunmaktadır. Köle-robottan dokunsal bilgi almak dokunsal görüntüleme ile uzaktan tespit için gerekli bir bileşendir. Cerrahlar minimal girişsel ameliyatlarda dokuda kaybolan damarları ve tümörleri bulmada dokunsal bilgiye çok fazla ihtiyaç duymaktadır. Ek olarak, doktorlar tümör ve damarları bulmada ve yumuşak doku değerlendirmesinde hastayı elle muayene etmektedir. Bu uygulamalarda, dokunsal algılayıcılar nesnel, nicel ve tutarlı bilgi sağlayabilirler. Ayrıca, dokunsal geribildirim kaybolmuş olan dokunsal duyuyu da yeniden kazandırabilir. Elle hissedilebilen şüpheli bir anormallik sürekli takip ve muayene sonuçlarının kaydını gerektirir, fakat bildirilen sözel şikayetler, şişliğin yeri, büyüklüğü ve sertliği hakkında öznel bilgi vermektedir. Dokunsal hisleri ifade etmenin zorluğunda dolayı, nicel ölçümler için dokunsal algılayıcılara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, optik dokunsal algılayıcı dizisi geliştirilmiştir. Bu algılayıcının örüntü tanıma ve basınç dağılımını algılama gibi ayrık dokunsal algılayıcılara sahip olma gibi avantajları vardır. Elastik silicon-kauçuk yüzeyin deformasyonu optik olarak ölçülmüştür. Bu algılayıcı konvansiyonel olaral elle yapılan meme kanseri tespitinde kullanılabilir. Dokunsal sonda yumuşak dokudaki yumruları saptayabilmekte ve bakılan alanın bir haritasını çıkarabilmektedir. Bu harita, dokunun gerçek bir resmi ile birleştirilerek olası yeri saptamada kullanılabilir. Algılayıcı, 5x5'lik bir fototransistör dizisi, 4x4'lük bir kızılötesi ışık kaynağı ve elastik silikon-kauçuk yüzeyden oluşmaktadır. Her algılayıcı çıkışı, bir 16-bit çoğullayıcı ile seçilmiştir ve çıkış sinyali bir veri-toplama kartı ile kaydedilmiştir. Yazılım MATLAB'de geliştirilmiştir. Algılayıcı, kullanıcıya temas alanını, nicel ve görsel sonuçları göstermektedir. 1 Algılayıcının geniş bir dinamik aralığı (1-750 gram-kuvvet) ve yüksek bir doğrusalığı (R2=0.927) vardır. Algılayıcı iki fantom, yedi boyda Von Frey Tüycükleri ve parmak ucu kontakt deneyleriyle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tactile information has great importance in many areas. Receiving tactile information from a slave-robot is a necessary component of tele-detection with tactile display. Surgeons highly depend on tactile feedback in minimally invasive surgery to locate arteries and tumors hidden in tissue. Additionally physicians use palpation for a variety of medical procedures to find tumors and arteries, as well as to assess the health of soft tissue. For these applications, tactile sensors can provide objective, quantitative, and consistent measurements. The tactile feedback may restore the lost tactile sensation as well. Determining a palpable suspicious abnormality needs continued monitoring and requires maintaining a record of the examination results, but at present verbal notes are used and they are limited to subjective information about the position, size, and hardness of the lump. Because it is difficult to verbalize tactile sensations, tactile sensors should be used for quantitative measurements. In this study, an optical tactile array sensor has been developed. It has advantages over pre-existing discrete tactile sensors in terms of pattern recognition and sensing a pressure distribution over an area. The deformation of elastic silicon-rubber surface was measured optically. It can be used in breast tumor identification which has been conventionally done by hand palpation. The tactile probe can detect lumps in soft tissues and can also draw a map of the sample. This map can be fused on a real picture of the tissue to determine the probable location. The sensor consisted of 5x5 phototransistor array, 4x4 infra-red light sources, and silicon-rubber elastic surface. Each sensor output was selected by using a 16-bit multiplexer and the output signal was detected by a data-acquisition card. The software 1 was developed in MATLAB. The sensor produces an image which shows the contact surface and quantitative and visual results are presented to the user. The sensor has a wide dynamic range (1 to 750 g), and high linearity (R2=0.927). The tactile sensor was tested with two phantoms, 7 different Von Frey Hairs and fingertip contact experiments.
Benzer Tezler
- Design of a piezoelectric tactile sensor
Piezoelektrik tabanlı dokunsal algılayıcı tasarımı
EMRE AKÇA
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İLKER MURAT KOÇ
- Screen into place: Spatial paradigm and artistic production after 1990s
Ekran ve yer: Uzamsallık ve 1990lardan sonra sanat üretimi
AYŞE NUR EREK
Doktora
İngilizce
2008
Sanat Tarihiİstanbul Teknik ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYLA ÖDEKAN
- Analysing the differences in visual perception of the building form by the architecture and non-architecture students.
Bina formunun mimari ve mimari olmayan öğrencilerden görsel kavramlarındaki farklarının analizi
SARA KHARBOUCH
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
MimarlıkBahçeşehir ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
- Lazerle metal toz ergitme (SLM) prosesi sonrası proses parametrelerinin yüzey kalitesine olan etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of the process parameters on surface quality after direct metal laser sintering (SLM)
EZGİ UĞUR SOLAKOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Mühendislik BilimleriEskişehir Osmangazi ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MELİH CEMAL KUŞHAN
ÖĞR. GÖR. SELİM GÜRGEN
- The concept of illusion from design's perspective: A study on optical illusions in product design
Tasarım bakış açısından yanılsama kavramı: Ürün tasarımında optik yanılsamalar üzerine bir çalışma
SİNA JAHANGİRİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Endüstri Ürünleri Tasarımıİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATMA PINAR YALÇIN