Alaşımsız yapı çeliği levhalarında kaynak dikişlerinin ultrasonik muayenesi
Ultrasonic testing of weld sewing of unalloyed frame steel
- Tez No: 201612
- Danışmanlar: PROF. DR. A. İRFAN YÜKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alaşımsız yapı çeliği, kaynak, ultrasonik muayene, Unalloyed frame steel, welding, ultrasonic testing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışmasının amacı çok yaygın olarak kullanılan alaşımsız yapı çelikleri sınıfından St 52 malzemelere değişik ısıl işlem metotları uygulanarak suni bir kaynak bölgesi oluşturup, farklı tane yapıları elde etmek ve elde edilen bu tane boyutlarının büyüklüğüne göre ultrasonik muayene parametrelerini optimize etmektir. Deneysel çalışmada 4 adet St 52 malzeme suni bir kaynak bölgesi elde etmek amacıyla 900, 1125 ve 1350 santigrat derecelerde normalizasyon ve 705 santigrat derecede ise küreleştirme ısıl işlemi olmak üzere dört farklı ısıl işleme tabi tutulmuş olup ilk etapta bunların mikro yapıları incelenmiştir. Mikro yapıların incelenmesi sonucunda, bu malzemelere uygulanan ısıl işlem sıcaklığı arttıkça ferrit tanelerinin büyüdüğü, perlit tanelerinin ise inceldiği gözlenmiştir. Mikro yapıların incelenmesinden sonraki aşamada ise, bu 4 farklı tane yapısına sahip deney numuneleri üzerinde kaynak bölgesinde ki hacimsel hatayı temsil eden yapay hatalar açılmıştır. Bu deney numuneleri üzerinde bulunan yapay hatalar ultrasonik muayene parametrelerini optimize etmek amacıyla 6 değişik prob konumunda, farklı frekans ve açılarda, tek ve çift kristalli boyuna ve enine dalgalı 10 farklı açılı prob kullanılarak ultrasonik muayeneleri yapılmıştır. Dedekte edilebilirliğin ölçüsü olarak yapay yansıtıcılardan tespit edilen bağıl kazanç seviyeleri ve sinyal / gürültü oranları kaydedilmiştir. Mikro yapıların incelenmesi ve ultrasonik deneylerinden elde edilen bağıl kazanç ile sinyal / gürültü oranları sonucunda, ferrit tane boyutu büyüdükçe ultrasonik muayene şartlarının güçleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine different particle structures and to optimize the ultrasonic testing parameters of these particles according to their dimensional sizes by developing an artificial welded joint by applying different heat treatment methods to St 52 materials from commonly used unalloyed frame steel class. In the experimental study, four units of St 52 material, in order to determine an artificial welded joint, is heat treated with four different treatments; normalization in 900, 1125, and 1350 celcius degrees, and heat treatment in 705 celcius degrees, and first of all their microstructures are analyzed. As a result of the micro-structural analysis, it is observed that while ferrite particles grow larger, pearlite particles get thinner as the temperature of heat treatment increases. In the next step after the analysis of the microstructures, artificial defects are opened in order to represent the volumetric defects on the welded joint, on the experiment samples that have different particle structures. Artificial defects on the experiment samples are ultrasonically tested in order to optimize the ultrasonic testing parameters in 6 different prob positions, in different frequencies and angles, using single and double crystallized, horizontally and vertically waved prob having 10 different angles. Relative return levels and signal / noise rates gained from the artificial reflectors are recorded as the measure of detectability. As a result of relative return levels and signal / noise rates gained from the analysis of microstructures and ultrasonic experiments, it is observed that the testing conditions become harder as the ferrite particle size grows larger.