Security, privacy, identity and patient consent management across healthcare enterprises in integrated healthcare enterprises (IHE) cross enterprise document sharing (XDS) affinity domain
IHE XDS platformunda sağlık sistemleri arasında güvenlik, gizlilik, kullanıcı kimliği ve hasta hakları yönetimi
- Tez No: 201667
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: IHE Profilleri, IHE XDS, Kullanıcı Yetkilendirme, Rol tabanlı ula¸sım kontrol¨u, G¨uvenlik Denetimi, SAML, XACML, IHE Profiles, IHE XDS, Cross User Authentication, RBAC, Auditing, SAML, XACML
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Integrated Healthcare Enterprise (IHE) bilgisayar sistemleri ¨uzerinde sa˘glık alanında bilgi payla¸sımını ve birlikte ¸calı¸sabilirli˘gi sa˘glamak amacıyla, sa˘glık uzmanları ve sa˘glık alanında ¸calı¸san end¨ustri kurulu¸sları tarafından olusturulan bir te¸sebb¨ust¨ur. IHE,“Integration Profile”adı verilen, g¨un¨um¨uz standart ve teknolojilerinin sa˘glık alanındaki belirli senaryoları ger¸cekle¸stirmek i¸cin nasıl kullanılması gerektigini belirleyen profiller ¸cıkarır. Bunlardan bir tanesi de sa˘glık hasta kayıtlarının farklı sa˘glık kurulu¸sları arasında payla¸sılabilmesini sa˘glayan Cross Enterprise Document Sharing (XDS) profilidir. Bu tezde IHE XDS platformu ¨uzerinde g¨uvenlik, gizlilik ve hasta hakları konularını inceleyen“IHE Cross Enterprise User Authentication”,“IHE Node Authentication and Audit Trail”,“IHE Basic Patient Privacy Consent”profilleri uygunlanmı¸stır. Bunlarla beraber hasta gizlilik poli¸celeri olu¸sturmak ve rol bazlı yetkilendirme sisteminde kullanmak i¸cin OASIS Extensible Access Control Markup Language (XACML) standardı kullanılmıstır. Ayrıca yazılımda“OASIS Security Assertion Markup vi Language (SAML)”,“XML Signature (w3c)”,“Mutual Transport Layer Security (TLS)”,“RFC 3195 Reliable Delivery for Syslog”,“RFC 3881 Security Audit and Access Accountability Message XML Data Definitions”gibi standartlar uygulanmı¸stır.
Özet (Çeviri)
Integrated Healthcare Enterprise (IHE) is an initiative by industry and healthcare professionals to improve knowledge sharing and interoperability between healthcare related enterprises. IHE publishes Integration Profiles on several Healthcare Fields to define how systems can use existing standards and technologies to execute a specific use case in healthcare. Cross Enterprise Document Sharing (XDS) is such a profile which defines the way of sharing Electronic Health Records (EHR) between healthcare enterprises. In this thesis, IHE Cross Enterprise User Authentication, IHE Node Authentication and Audit Trail, IHE Basic Patient Privacy Consent profiles are implemented based on the IHE XDSimplementation by National Institute of Standards, USA. Furthermore, some of the unspecified issues related with these profiles are clarified and new techniques are offered for their implementations. One of the contribution of the thesis is to use OASIS Extensible Access Control Markup Language (XACML) iv to define patient consent policies and manage access control. Other technologies and standards that are used in the implementation are as follows; OASIS Security Assertion Markup Language (SAML), XML Signature, Mutual Transport Layer Security (TLS), RFC 3195 Reliable Delivery for Syslog, RFC 3881 Security Audit and Access Accountability Message XML Data Definitions.