Localization in underwater acoustic sensor networks
Sulatı akustik sensör ağlarında yer belirleme
  1. Tez No: 201674
  2. Yazar: MEHMET TALHA IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BARIŞ AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sualtı Akustik Sensor A ¨ gları, ˘ Uc¸ Boyutlu Yer Belirleme, AUV ¨ ˙Izleme, Underwater Acoustic Sensor Networks, 3D Localization, AUV Tracking
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sualtı Akustik Sensor Agları (SASA), c¸evre gozetleme, sualtı arastırmaları ve dagıtık taktiksel gozetim gibi bircok uygulamayı mumkun kılacak potansiyele sahiptir. Bu uygulamaları gerc¸ekles¸tirebilmek ve sualtı dunyasıyla ilgili bilgilerimizi arttırmak ic¸in sensor dugumlerinin uc boyutlu bir sualtı sensor agı topolojisinde yerlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Son zamanlarda karasal sensor agları icin bircok yer belirleme protokolu onerilmistir. Ancak, sualtı akustik kanalının yuksek ve degisken gecikme gibi kendine has ozellikleri, SASA'lar icin yeni yer belirleme protokollerinin gelis¸tirilmesini gerekli kılmıstır. Bu ihtiyacı karsılamak ic¸in bu tezde SASA'lar ic¸in bir yer belirleme protokolu, ¨ Uc¸ Boyutlu Sualtı Yerbelirleme ( UBSY), sunulmaktadır. UBSY'de sens or dugümleri akustik sinyalin gorece yavas¸ hızını kullanarak diger sensorlere olan uzaklıklarını belirler. Bu uzaklıkları kullanan dagıtık ve yinelemeli bir algoritma uc¸ boyutlu yer belirlemeyi gerc¸ekles¸tirir. UBSY yer belirleme icin sadece uc¸ yuzey samandırası kullanır. Yapılan basarım deneyleri yer belirleme performansının sensor dugumü arttıkca onemli derecede duşmedigini gostermektedir. Bu da ¨ UBSY'yi ¨ olceklenebilir kılmaktadır. ¨
Özet (Çeviri)
Underwater Acoustic Sensor Networks (UW-ASNs) have the potential to enable many applications such as environmental monitoring, undersea exploration and distributed tactical surveillance. In order to realize the potential gains of these applications, it is essential that the sensor nodes can be accurately located in a three dimensional underwater sensor network topology. Although many localization protocols have been proposed recently for terrestrial sensor networks, the unique characteristics of the underwater acoustic communication channel, such as high and variable propagation delay, necessitate new localization protocols. In order to address this need, a localization protocol for UW-ASN, Three-Dimensional Underwater Localization (3DUL), is presented in this thesis. 3DUL achieves network-wide robust 3D localization by using a distributed and iterative algorithm. Importantly, 3DUL exploits only three surface buoys for localization. The sensor nodes leverage the low speed of sound to accurately determine the inter-node distances. We show through i simulation experiments that the localization accuracy does not degrade significantly with an increase in the number of nodes, making 3DUL scalable.