Preservice elementary mathematics teachers' efficacy beliefs about using manipulatives in teaching mathematics
İlköğretim matematik öğretmen adaylarının somut materyalleri öğtretimde kullanmaya yönelik özyeterlilik inanışları
  1. Tez No: 201675
  2. Yazar: EZGİ BAKKALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Somut Materyal, İlköğretim Matematik Öğretmen Adayları, Özyeterlilik, Beklentiler, Manipulatives, Preservice Elementary Mathematics Teachers, Self Efficacy, Outcome Expectancy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, ilköğretim matematik öğretmen adaylarının somut materyal kullanımıyla ilgili özyeterliliklerini araştırmak, cinsiyet ve üniversite farklılıklarının bu konu üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Matematik eğitiminde, öğrencilerin matematiksel kavramları iyi bir şekilde kavraması ve bu kavramları somut olarak ifade edebilmesi çok önemlidir. Bu nedenle, matematik öğretiminde somut materyallerden faydalanmak gerekir. Ancak, ülkemizde öğretmen adayları, matematik öğretiminde, somut materyal kullanımı ile ilgili bilgiye ve tecrübeye çok az sahiptirler. Bu çalışmanın örneklemi 20062007 eğitim yılı bahar döneminde Ankara ve İzmir illerindeki 2 üniversitenin ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerinde okuyan 77 öğretmen adayıdır. Veriler daha önce uygulanmış bir anketi bu konuya uyarlayarak oluşturulan yeni bir anketi uygulayarak toplanmıştır. Anket, öğretmen adaylarının kişisel bilgilerini, somut materyaller hakkındaki bilgilerini ve bu konudaki özyeterliliklerini ve beklentilerini öğrenmeye yönelik olarak üç bölümden oluşmaktadır. vii Araştırmanın sonunda genel olarak ilköğretim matematik öğretmen adaylarının somut materyal kullanımıyla ilgili pozitif görüşlere sahip oldukları görülmüştür. Cinsiyet farklılıkları somut materyal kullanımıyla ilgili özyeterliliklerini etkilemezken, üniversite farklılıklarının bu durumu etkilediği saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet ve üniversite farklılıklarının, öğretmen adaylarının materyal kullanımı ile ilgili beklentilerini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the preservice elementary mathematics teachers? self efficacy beliefs and outcome expectancies about using manipulatives and investigates whether, or not, university and gender differences have any significant effect on their self efficacy and outcome expectancies. In mathematics education, students? conceptions about abstract mathematical ideas and being able to convert them into concrete ideas are very important. For this reason, it is very beneficial to use manipulative materials in the mathematics lessons. However, most of the preservice mathematics teachers in Turkey lack knowledge about using manipulatives. The sample of present study consisted of 77 senior undergraduate students studying in Elementary Mathematics Teacher Education programs at 2 different universities located in Ankara and Izmir. Data were collected in spring term of 20062007 academic years. The survey items were adopted from previously developed teacher efficacy instrument, which partly ensures the items to be parallel with the existing theory about the construct. The survey consisted of three parts? demographic information, knowledge about the manipulatives, and `The Instrument of Preservice Mathematics Teachers? Efficacy Beliefs about Using Manipulatives?(EBMU). v The present study demonstrated that the gender differences did not effect preservice elementary mathematics teachers? personal manipulative use teaching efficacy whereas the university differences had a significant effect on their personal manipulative use teaching efficacy. In addition, the gender and university attended produced statistically significant main effect on preservice elementary mathematics teachers? outcome expectancies.