Sedimentary cyclicity in the upper cretaceous successions of the Haymana basin (Turkey): Depositional sequences as response to relative sea-level changes
Haymana havzasının (Türkiye) üst kretase istiflerinde sedimanter devirsellik: Göreceli deniz seviyesi değişimlerini kayıtlayan çökel sekanslar
  1. Tez No: 201691
  2. Yazar: AFGAN HÜSEYNOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER, YRD. DOÇ. DR. İ. ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sedimanter devirsellik, sekans stratigrafisi, turbidit, Üst Kretase, Haymana havzası, Türkiye, Sedimentary cyclicity, sequence stratigraphy, turbidites, Upper Cretaceous, Haymana basin, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Orta Anadoludaki Haymana yayönü Baseni, Geç Kretase'den ? Orta Eosene kadar aktif bir yığışım karmaşığı üzerinde gelişmiştir. Çalışma Haymana Havzasındaki Üst Kretase istiflerinde çökel sekansları ortaya koyarak sedimanter devirselliği yorumlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için Haymana Baseninde, çoğunlukla kumtaşı?şeyllerden oluşan bir stratigrafik kesit ölçülmüştür. Bu çalışmada, detaylı litofasiyes analizi gerçekleştirilmiş ve Haymana Formasyonu'nun çalışılan aralığında beş değişik fasiyes tanımlanmışdır. Kumtaşı, şeyl ve konglomeralar sık karşılaşan kaya tipleridir. Çalışılan kesitte, biyostratigrafik verilere göre, iki kronozon ayrılmıştır. Bunlar alt Dicarinella asymetrica ve üst Globotruncanita elevata ? Globotruncana ventricosa kronozonlarıdır ve yaş olarak Geç Santoniyen ve Erken ? Orta Kampaniyene karşılık gelmektedir. Sedimentar analizler olarak kaynak kaya, eski akıntı, tane boyu ve küresellik analizleri yapılmış ve bu analizlerin sonuçları çökelim ortamı ve çökelim şartlarındakı değişikilerinin tesbiti için yorumlanmıştır. Sekans stratigrafisi çatısını oluşturabilmek için, detaylı litofasiyes analizleri yapılmış ve bu litofasiyeslerin dikey dağılımı incelenmiştir. Haymana Formasyonu'nun çalışılan kısmı ilerleyen denizaltı yelpazesini temsil etmektedir ve bu kısımda her biri bir kaç on metre olan, üç sedimanter sekans ve iki sekans sınırı tanımlanmıştır. Her bir sekans, sistem traklere ve turbiditik ana sekanslara ayrılmıştır. Turbiditik ana sekansların içlerinde ise metre ölçekli küçük devirsel birimler tanımlanmıştır. Çalışmada sedimentar sekansların 3-cü derece global deniz sevıyyesi değişimlerine, turbiditik ana sekanslar ve metre ölçekli devirlerin ise ?Milankovich eccentricity? devirlerine karşılık geldiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Haymana basin in Central Anatolia (Turkey) formed on a Late Cretaceous to Middle Eocene fore ? arc accretionary wedge. The aim of this study is to investigate the sedimentary cyclicity and depositional sequences in the Upper Cretaceous clastic successions of the Haymana basin. To be able to achieve this objective, a 250 m stratigraphic section, which is mainly composed of siliciclastics has been measured in the Haymana Basin. In this study, detailed lithofacies analyses were performed and five different facies were recognized in the studied interval of the Haymana Formation. Sandstones, shales and conglomerates are the most abundant in the succession. In the measured section, two chronozones were identified based on the biostratigraphic data. These are the lower Dicarinella asymetrica chronozone and the upper Globotruncanita elevata - Globotruncana ventricosa chronozone corresponding to the Upper Santonian and Lower to Middle Campanian, respectively. Sedimentological analyses, such as provenance, palaeocurrent and grain-size sphericity were also performed and their relation with depositonal environment and change in depositional conditions were discussed. In order to construct the sequence stratigraphic framework, detailed lithofacies analyses and their vertical association were carried out. The studied interval of the Haymana Formation represents a prograding submarine fan subdivided into three depositional sequences, each with several tens of meters thick successions and two sequence boundaries. Each depositonal sequence consists of system tracts and turbiditic basic sequences with sandstone and conglomeratic beds overlain by mudstones. Turbiditic basic sequences, the sandstone and mudstone alternation allows distinction of smaller subdivisions, namely, basic cyclic units, which are the building blocks of system tracts and turbiditic basic sequences. Depositional sequences of the studied section of the Haymana Formation may correspond to third order relative sea ? level cycles. Accordingly, fourth ? and fifth ? order (Milankovich) cycles might be proposed as basic sequences and basic cyclic units, respectively.